Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Behövde göra något – har inte varit friktionsfritt”

Se de snyggaste målen från senaste omgången i Ettan.
William Lundin.
Foto: NICKLAS ELMRIN / BILDBYRÅN

Inför årets säsong bytte FC Trollhättan strategi – något var tvunget att göras för att ta nästa steg.

Ett antal rutinerade spelare blev inte kvar och nyförvärv hämtades in.

Resultatet? Två poäng till serieledning inför helgens möte med Torn.

– Det har inte varit friktionsfritt, säger tränaren William Lundin.


Alla matcher från Ettan sänds på SportExpressen Play!

Trollhättans huvudtränare William Lundin gör sin fjärde säsong i klubben. Inför 2021 stod han och resten av den sportsliga ledningen inför ett vägskäl.

– Internt kände vi att vi hade lyckats bra med att ta upp laget från tvåan till ettan, etablerat oss och kommit på övre halvan. Men vi kände att vi behövde göra något för att verkligen konkurrera längst upp, säger han.

Sagt och gjort – förändringarna genomfördes.

– Det vi landade i var att vi ville göra förändringar i spelartruppen. Vi fyllde på truppen inför i år genom att erbjuda kontrakt till nya och yngre hungrigare spelare vilket ledde till att flera av de rutinerade spelarna inte blev kvar. Ett yngre och mer fartfyllt lag helt enkelt, säger Lundin.

Han medger att det var svåra beslut att ta, men så långt har det gett resultat.

– När man jobbar med rekrytering måste man ta sådana beslut, och förlorar man första matchen är det direkt någon där och petar. Men om jag ska jobba som fotbollstränare över lång tid och på hög nivå är det vardagsmat. Man måste kunna hantera det som ansvarig för rekryteringen, det ingår i jobbet, säger han.

På planen har Trollhättan inlett säsongen med 15 poäng på 8 matcher och ligger trea i Ettan Södra.

– Med ändringen vi gjorde i vintras ser vi det här på sikt, och vi hoppas att det ska bära frukt så vi kan gå upp i superettan. Om det är om ett år, två eller tre får vi se. Men vi känner att det vi gjorde inför 2021 ska vara grunden till att den här klubben ska kunna spela i superettan inom en förhoppningsvis snar framtid, säger William Lundin.

Tänkte inte bli tränare

Som spelare tillhörde han själv Gefle IF:s allsvenska trupp 2013 men skador hindrade honom från att debutera.

Istället avslutade han karriären och blev tränare – av en slump.

– Först hade jag absolut inga planer på det. Det började med att Kent Carlsson från Öis ringde och frågade om jag ville ta ett lag med tolvåringar där. Sedan kände jag att det var roligt och det tog mer fart. Sedan blev det ännu mer på allvar när jag var i Ljungskiles U19-lag, säger Lundin.

Att han inte hade några tankar på att bli tränare förvånar till viss del. Pappa är nämligen Stefan Lundin med en bakgrund som elittränare för klubbar som bland annat IFK Göteborg, Halmstad och Häcken och som numera är en del av AIK:s styrelse.

– Helt ärligt hade jag inte en tanke på att bli tränare när jag spelade fotboll. I efterhand har jag reflekterat lite över det, och det var nog för att man var så upptagen med sig själv som spelare, säger William.

Nu blickar han framåt som tränare men sätter inget långsiktigt mål med den karriären.

– Jag vill inte ha det, däremot har jag andra mål om att jag ska vara så bra det bara går varje dag. Trollhättan är en bra plattform för mig nu och det som driver mig är att vinna tillsammans med de jag jobbar med varje dag, säger William Lundin.

Trollhättans nästa match i Ettan Södra spelas mot Torn på lördag. 15.50 börjar sändningen från den matchen på SportExpressen Play. 


Alla matcher från Ettan sänds på SportExpressen Play!