Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bänkad under säsongen – får nyckelroll i avgörandet

Se de snyggaste målen från senaste omgången i Ettan.
Filip Eriksson.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Filip Eriksson har varit andravalet i Värnamos mål de senaste säsongerna – nu har han plötsligt fått en nyckelroll i slutstriden.

I seriefinalen mot Landskrona på söndag är han redo att ta laget mot superettan.

– Jag har väntat på att få chansen på riktigt, säger 22-åringen.

 

Se alla matcher från Ettan på nya SportExpressen Play!

När Pilip Vaitsiakhovich drog på sig en straff och ett rött kort i toppmatchen mot Utsikten senast fick Filip Eriksson kliva in från bänken.

Serieledarna föll till slut för fjärde matchen i rad – och nu väntar seriefinal mot Landskrona.

Vaitsiakhovich är avstängd och Eriksson redo att spela från start för femte gången den här säsongen.

– Klart att det blev lite hastigt senast och man är inte helt förberedd, men jag tycker ändå att jag gjorde det helt okej. Däremot blev det förlust och det är inte kul, säger 22-åringen.

I mötet med Landskrona står mycket på spel. Värnamo leder serien med tre poäng ned till söndagens motståndare med tre omgångar kvar att spela.

– Vi har bra go i laget även om alla är medvetna att vi tappat lite på senaste tiden. Jag tycker ändå vi är på rätt väg, formen är bra och vi har haft en bra träningsvecka, säger Eriksson.

Hur är det för dig att kliva in i det här läget?

– Jag är lugn i det och vet vad jag kan, för mig är det inga problem. Jag känner ingen nervositet alls utan har tränat bra hela året. Ska man bli bättre och komma längre i sin karriär är det väl de stora matcherna man ska vara som bäst i och visa att man ska spela.

Målat upp drömscenario

Filip Eriksson kom upp i IFK Värnamos a-lag för fem år sedan och har varit andravalet mellan stolparna sedan dess. Det vill han ändra på.

– Träningsmässigt har de här åren varit jättebra. Majoriteten har varit i superettan och nu sista åren division 1. Vi har alltid haft bra tränare och nu har vi Jonas Thern, jag anser att det inte går att ha en bättre tränare i Sverige, säger Eriksson.

Han fortsätter:

– Matchmässig är det klart jag vill spela mer. Utlåningarna har gjort mig gott, men jag är redo för att ta chansen här i IFK och när den kommer ska jag visa vad jag kan. Nu är det ett ypperligt läge.

Hur gör man som målvakt för att vara redo när chansen kommer?

– Man får motivera sig själv och visa på träningarna att man ska spela. Att vara bra på träning och försöka ha ett högt tempo tror jag är receptet. 

Om tränarna fortsätter och klubben håller sig intakt tror jag vi kan ta steget upp i allsvenskan på sikt och göra typ en Mjällbyresa, det är inte alls omöjligt. Men första steget är superettan.

Söndagens seriefinal startar 17.00 och sänds på SportExpressen Play, och Filip Eriksson har redan målat upp ett drömscenario i sitt eget huvud.

– För egen del känns det jäkligt bra. Jag ska kunna vara avgörande och göra en frilägesräddning i 92:a minuten när vi leder, och så bärgar vi mer eller mindre seriesegern. Sådana moment har man spelat upp i huvudet. För lagets och klubbens del är det superettan vi ska spela i, det är där vi hör hemma, säger Värnamos målvakt.

 

Toppstriden i Ettan Södra

1. Värnamo, 58 poäng och +32 i målskillnad

2. Landskrona, 55 poäng och +23 i målskillnad

3. Utsikten, 49 poäng och +21 i målskillnad

4. Lindome, 46 poäng och + 16 i målskillnad

Ettan går direkt till superettan, tvåan får kvala. Tre omgångar återstår av säsongen.