”Är galet – har alltid gått utanför boxen”

Se Yoann Fellraths hattrick mot Torn.
Yoann Fellrath öser in mål.
Foto: NICKLAS ELMRIN / BILDBYRÅN

Spelare som Ashley Coffey, Ekin Bulut och Simon Karlsson Adjei försvann till högre nivåer efter målsuccé i Ettan förra säsongen.

I år är det fransmannen Yoann Fellrath som levererar mest av alla och hans elva mål på nio matcher talar sitt tydliga språk.

Inför mötet med IFK Malmö berättar anfallaren om fotbollsresan som tagit honom från hemlandet Frankrike till länder som Andorra, Rumänien och Kanada – och hur tränarprofilen Patrick Walker låg bakom hans flytt till Sverige.

 – Min resa är galen. Jag har alltid gått utanför boxen, säger 28-åringen som nu vill stanna i Sverige.


Alla matcher från Ettan sänds på SportExpressen Play!

Redan 2017 spelade Yoann Fellrath fotboll i Sverige för första gången. Då blev det elva mål på 16 matcher för Nora BK i division 3.

Så många mål har han redan hunnit med den här säsongen på nio matcher i Ettan Södra med Trollhättan – succé är knappast en överdrift.

– Ända sedan jag kom har jag känt förtroendet från tränaren (William Lundin) och klubben. Som ny spelare måste du visa vad du kan, och mitt jobb är att göra mål och hjälpa laget. Och sedan handlar det inte bara om målen utan också rörelsen på planen, hålla i bollen och de delarna, säger Fellrath som stod för ett hattrick i senaste segern mot Torn.

Under den matchen twittrade klubbens officiella konto ut frågan ”vad kostar en staty?” och syftade på anfallarens succé i år.

– Jag såg det, och skrattade högt, säger han själv.

Fransmannen Fellrath var tillbaka i Sverige förra säsongen och gjorde då tio mål på 21 matcher med Örebro Syrianska i Ettan Norra, men det var inte första gången han spelade fotboll i Sverige.

En brokig fotbollsresa har tagit Yoann Fellrath på många olika äventyr genom åren.

– Om jag måste sätta ord på det skulle jag säga galet. Det är galet för jag har varit i många olika länder, sett olika typer av fotboll och olika kulturer. Jag har alltid gått utanför boxen för att sätta mig i obekväma situationer, och det har fått mig att växa, säger han.

– Jag är född i Frankrike och växte upp i Lyon. Från det har det kommit olika chanser och jag har tagit dem, steg för steg.

Tränarprofilen tog honom till Sverige

Hemma i Lyon spelade forwarden för storklubben Olympique Lyons akademi.

– Där lär du dig snabbt grunderna och även om jag var ung så lärde jag mig om mentaliteten att tävla. Till en akademi går du inte för att ha roligt efter skolan, det är tävling direkt, säger han och berättar att jämnåriga spelare som Corentin Tolisso (Bayern München) och Samuel Umtiti (Barcelona) var i akademin samtidigt som honom.

Efter tiden i Frankrike började Yoann Fellrahts utlandsäventyr med spel i Kanada.

Hur hamnade du i Sverige första gången?

– Först hade jag spelat i Colombia, sedan skulle jag skriva på för en irländsk klubb. Men mina papper från Colombia kom aldrig och då träffade jag Patrick Walker (tidigare tränare för klubbar som Gif Sundsvall, Örebro och Kalmar). Han fixade så jag kunde komma till Sverige i stället för att gå klubblös. Först spelade jag typ två matcher för Scandinavian FC, sedan skrev jag på för Nora i division 3.

Efter nya äventyr i olika länder är Yoann Fellrath nu tillbaka i Sverige – och vill stanna.

– Jag ser mig själv i Sverige nu. Jag har min flickvän här, har anpassat mig till kulturen och Sverige är ett bra land att leva i, säger han.

– Eftersom jag varit i många olika länder vet jag att det inte är lätt när du kommer som ny och inte har någon familj eller vänner. Nu har jag både vänner och min flickvän här. Jag ser mig inte åka någonstans och börja om igen.

Med tanke på succén han gjort den här säsongen är det ingen vågad gissning att intresse från större klubbar inom Sverige finns.

– Jag har hört en del saker, det är normalt när man gör många mål. Självklart vill jag gå högre upp om jag har chansen, det är ett mål. Men nu fokuserar jag bara på Trollhättan och nästa match, säger han.

Nästa match i seriespelet är mot IFK Malmö på lördag, en match som sänds på SportExpressen Play med start 15.50.

– Säsongen är lång och vi har bara spelat nio matcher, men vad jag sett så långt och det jag ser varje dag på träning gör att jag tror att vår största fiende är oss själva. Om vi spelar på vår bästa nivå kan vi uppnå stora saker, säger Yoann Fellrath.


Alla matcher från Ettan sänds på SportExpressen Play!