Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Inte ens tänkt det i min vildaste fantasi”

Se de snyggaste målen från senaste omgången av Ettan.
Mesut Meral.
Foto: TOBIAS STERNER / BILDBYRÅN
Dalkurdsjubel under en match mot Helsingborg i svenska cupen.
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

Han tog över ett lag som hade åkt ur två divisioner på tre år och med endast tre kontrakterade spelare i början av januari.

Mesut Meral tvekade, men nu är han tillbaka i föreningen som han representerat genom hela seriesystemet.

– Första tanken var ”nej, det är för tidigt”, säger 33-åringen.


Alla matcher från Ettan sänds på SportExpressen Play!

I början av januari presenterades Mesut Meral som ny tränare för Dalkurd som hade åkt ur superettan.

33-åringen kom då närmast från en roll som assisterande tränare i Jönköpings Södra och återvände till det Dalkurd som han verkat i under så många år.

Trots det var beslutet inte givet.

– Inte ens i min vildaste fantasi hade jag tänkt bli huvudtränare så tidigt, jag trivdes så bra som assisterande med ”Brännan” (Andreas Brännström) och vi hade tydliga roller. Sedan är världen liten. Ena dagen kunde jag hamnat någon annanstans och sedan satt jag där på Studenternas som Dalkurds nya tränare, säger Meral.

Han har i olika roller varit med sedan Dalkurd bildades och vunnit sexan, femman, fyran, trean, tvåan, ettan, avancerat till superettan samt verkat i klubben under den allsvenska sejouren.

Ändå tvekade Mesut Meral när han först fick frågan om att ta över som huvudtränare inför den här säsongen.

– Första tanken var typ ”nej, det är för tidigt”. Jag hade bara varit borta från klubben något år. Men sedan fick jag det här intresset för att vara med och bygga något helt nytt och försöka vara en bidragande orsak till att sätta en kultur som Dalkurd förhoppningsvis kan skörda av i framtiden, säger han.

I det läge där Mesut Meral skrev på för Dalkurd hade laget åkt ur superettan och var i ett kritiskt läge.

– När jag kom var det ganska självklart att klubben inte mådde bra. Man letade efter fel i stället för att inse faktum att vi är i Ettan och för tre år sedan var vi i allsvenskan. Däremot finns faciliteter som gör att vi kan bedriva något bra här, säger han.

”Kniven mot strupen”

Kvar fanns däremot inte särskilt många spelare. Endast tre kontrakt var skrivna när Meral tog över.

– Jämfört med tidigare var det otroligt svårt att rekrytera spelare till Dalkurd, det är ett varumärke som måste stärkas igen. Har du åkt ur två serier på tre år är du inte attraktiv, där fick vi kämpa. Med lite kontakter kunde vi ändå ro hem några spelare ganska tidigt och nu har vi en fantastisk grupp. Om vi bara får tid tillsammans för att skapa relationer och kemi är jag helt övertygad om att den här gruppen kan göra så att Dalkurd avancerar, säger lagets tränare.

Tolv omgångar in på årets seriespel har Dalkurd tagit 22 poäng och ligger fyra, fyra poäng bakom Umeå som väntar på söndagen.

– Vår högstanivå är där, men inte vår lägsta. Vi släpper in för många mål för att vara ett topplag men det som gläder mig är att jag kan gå till jobbet och tro på det här, för vi kommer till målchanser som vi vill och vi skapar målchanser som vi vill, säger Meral.

– Däremot är inte vår lägstanivå tillräcklig, men när vi väl är där tror jag det kommer rulla på.

Vad tror du om chanserna att ta steget upp redan i år?

– Klart jag tror på det, det ska spelas 30 matcher. Vår svacka kom tidigt med sex poäng på sex matcher, det är bottenlagsstatistik. Men vi får inte hamna där igen.

På söndagen väntar tabelltrean Umeå på hemmaplan

– Kniven mot strupen ganska tidigt, en sexpoängsmatch. Det fick vi även uppleva mot Karlstad senast och att vi gjorde den prestationen då (seger 2-1) gör mig ganska lugn. Och när vi spelar på vår högsta nivå är vi riktigt bra, säger Mesut Meral.

Vad har du för slutmål med ditt uppdrag i Dalkurd?

– Slutpunkten är ju alltid avancemang eller att klara av ett mål, och Dalkurds mål är att vinna serien. Jag har sagt från början att jag inte kommer vara den tränare som får skörda av det vi håller på att bygga. Jag vill verkligen sätta det här så man i framtiden kan säga att det där gjorde jag och min stab bra. Om man får lugn och ro här så finns alla förutsättningar för Dalkurd att till och med vara allsvenskt inom fem år.


Alla matcher från Ettan sänds på SportExpressen Play!