Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Varför håller jag på – är jag dum i huvudet”

Gustav Sandberg Magnusson.Foto: Bildbyrån

Upp och ner, ner och upp.

IF Brommapojkarnas resa genom seriesystemet liknar ingen annan.

Gustav Sandberg Magnusson hoppas att det fortsätter i samma stil.

– Vi har ett tydligt mål om att kvalificera oss till superettan, det är inte svårt att lista ut, säger 28-åringen.

 

Se alla matcher från Ettan på nya SportExpressen Play! 

Sex år gammal kom Gustav Sandberg Magnusson till IF Brommapojkarna, och där har han blivit kvar.

Förutom en kortare utlåning har han varit klubben trogen genom alla år och därmed fått vara med om en helt galen resa.

– Man har fått vara med om de roligaste fotbollsåren i livet, och de värsta. Att få vinna en serie för få förunnat, det är det roligaste som finns. Sedan kommer åren när vi kommit sist eller åkt ut. Det är inte alls kul, säger BP-spelaren.

De senaste säsongernas pendlade mellan serierna är något unikt. BP har inte spelat i samma serie två säsonger i rad sedan de två åren i allsvenskan 2013/14.

Laget gick från allsvenskan, via superettan ned till ettan. Sedan tog man sig tillbaka till superettan, gick direkt till allsvenskan – för att sedan åka ur igen.

Och som om det inte vore nog rasade laget på nytt ned i ettan efter ett tungt 2019.

– Egentligen har hela min seniorkarriär varit upp och ner. Något enstaka år i början var vi samma serie två år i rad, annars har det varit upp och ner de senaste sju åren. Det är märkligt, och utan att ha någon statistik på det kan jag inte tänka mig att många lag varit på en liknande resa, säger Gustav Sandberg Magnusson.

Hur mår man när det går som tyngst?

– Du reflekterar över varför du håller på med det här, ”är jag dum i huvudet.” Mitt privatliv påverkas jättemycket, hur mycket jag orkar hålla på med andra grejer, hur jag är mot familjen och kompisar. Sedan är det skitjobbigt att ekonomin pendlar varje år. Man sätter en standard över kostnader i livet och nästa år dumpas lönen med många procent. Även om vi inte har några jättelöner i Brommapojkarna har jag inte varit i närheten av att tjäna lika mycket något år i rad sedan typ åtta år tillbaka.

2019 slutade med en degradering från superettan för Gustav Sandberg Magnusson, Shaun Constable och deras BP.Foto: Bildbyrån

”Vet inte om jag är unik”

Degraderingarna har varit tunga och satt sina spår, men Gustav Sandberg Magnusson har också fått uppleva ett flertal avancemang.

– Mitt första var väl 2012 när vi gick upp till allsvenskan från superettan. Det var speciellt på det sättet att stora delar av laget bestod av vår generation BP-spelare födda -91, -92, -93. Det var de man hade spelat fotboll med sedan man var liten grabb, det var superhäftigt, säger han.

Ambitionen är att få vara med om en liknande känsla igen. IF Brommapojkarna satsar på att ta sig tillbaka till superettan och hålla trenden med att byta division år för år vid liv, åtminstone en säsong till.

– Jag tror stenhårt på oss, men det är mycket vi behöver jobba med och det är en lång serie och tätt med matcher. Vi har ett tydligt mål om att kvalificera oss till superettan, det är inte så svårt att lista ut sett till truppen vi har och vilken serie hela klubben ska tillhöra. Men det är lättare sagt än gjort och det är inte säkert det går år ett. Det är en ruggigt tuff serie som inte skiljer så mycket från superettan som många tror, det krävs jättemycket, säger BP:s lagkapten.

Trotjänarens inställning och attityd påverkas i alla fall inte av om serien heter allsvenskan, superettan eller ettan norra – en serie vars samtliga matcher sänds på SportExpressen Play den här säsongen.

– Motivationsmässigt känner jag ingen skillnad om det är Torvalla IP eller Gamla Ullevi, det är exakt samma känslor i kroppen. Klart det är häftigt med publik, sång och liv på läktaren men under matchen lägger jag inte märket till det. Jag vet inte om jag är unik eller om fler känner så, men jag har exakt samma känslor i kroppen när det är tävlingsmatch, säger Gustav Sandberg Magnusson.

BP:s jojo-resa

2014: Åker ur allsvenskan.

2015: Åker ur superettan.

2016: Går upp till superettan.

2017: Går upp till allsvenskan.

2018: Åker ur allsvenskan.

2019: Åker ur superettan.

2020: I ettan norra. Siktar på avancemang till superettan.