Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Succén i Norrköping: ”Konstig tillfällighet”

Rickard Johansson, tränare Sylvia.Foto: BILDBYRÅN

IFK Norrköping har fyra raka segrar och leder i Allsvenskan.

I Ettan Norra är det också ett Norrköpingslag som dominerar.

IF Sylvia har inlett säsongen med fyra vinster av fyra möjliga och leder serien.

– En väldigt konstig tillfällighet att det börjat så, säger tränaren Rickard Johansson.

 

Se alla matcher från Ettan på nya SportExpressen Play! 

När Rickard Johansson först kom in i Sylvias ledarstab under hösten i fjol skulle han stötta tränaren Kim Hellberg och samtidigt vara med kring samarbetsklubben IFK Norrköping i allsvenskan för att studera hur ledarteamet jobbade där.

Efter säsongen lämnade Hellberg för just IFK och Johansson tog över huvudansvaret i Sylvia – och samarbetet klubbarna emellan fortsätter.

– Vi drar nytta av varandras ledarkompetens, diskuterar spelare och så. Vi kan nyttja deras sjukgymnast och vår målvakt är tredjemålvakt hos IFK. Sedan lyfter IFK upp spelare i deras A-lagsträningar när de behöver, men det är inget samarbete där vi ska spela på samma sätt eller så. Egentligen samarbetar vi för att det ska finnas ett steg för U19-spelare från IFK när de blir för gamla, säger Rickard Johansson.

Personligen försöker han suga åt sig så mycket kunskap han kan från Norrköpings verksamhet i allsvenskan.

– Sylvia passar mig med en offensiv fotboll och den här typen av spelare som vill träna mycket och utvecklas. När jag kom i höstas valde jag att vara med så mycket jag fick kring IFK för att titta på träningar och prata med ledarna där. Jag tittar mycket på träningar med IFK fortfarande, även om jag inte har lika mycket tid nu försöker jag se så mycket jag kan. Vi har kamerasystem på arenan så jag har möjlighet att titta hemifrån också. Och eftersom vi har spelare i träning där ser jag så mycket jag bara kan, säger han.

Sylviatränaren berättar att 7-8 spelare i dagens Sylvia är U19-spelare som kommit från IFK Norrköping.

– Det är grunden i det hela, att erbjuda en bra miljö till de yngre spelarna som kommer upp och utbilda dem så de förhoppningsvis kan ta steget till elitfotbollen, säger Johansson.

Meriterade Andreas Hadenius är inlånad till Sylvia från Halmstad den här säsongen.Foto: Bildbyrån

Fortsätter Sylvia på samma sätt som laget inlett säsongen kan de själva snart vara i elitfotbollen.

Fyra omgångar in på Ettan Norra har laget full pott och 11-4 i målskillnad.

Siffror som är skrämmande lika IFK Norrköpings rivstart i allsvenskan. IFK har också fyra vinster av fyra möjliga och en målskillnad som lyder 13-4.

– Vi har pratat om att det är en väldigt konstig tillfällighet att det börjat så, men det enda jag kan se som är lika är att IFK också använt det här längre uppehållet som varit på ett väldigt bra sätt. Precis som vi har de tränat på hårt och fått ännu mer tid på sig till förberedelser. En fördel för oss och IFK kan vara att vi har många unga spelare som vill träna och bli bättre hela tiden. Äldre spelare kanske inte har samma hundraprocentiga energi och motivation när det inte spelas matcher, säger Rickard Johansson.

Vad har varit nycklarna till den starka starten för er del?

– Vi valde att bara ge spelarna sju dagars ledigt under försäsongen, annars tränade vi på. Det tror jag vi haft nytta av nu i början av säsongen. Vi har ett ungt lag där alla vill träna.

Rent spelmässigt ser Sylviatränaren delar att utveckla, den starka starten till trots.

– Resultatmässigt är det bra, spelmässigt har vi kanske inte kommit upp till de toppinsatser vi vill göra och den fotboll vi vill spela. Men vi har varit bra i alla matcher, säger han.

På tisdagskvällen väntar nästa utmaning då Sylvia tar emot topptippade Karlstad, en match som sänds på SportExpressen Play.

Efter en tung start vann Karlstad senast med hela 3-0 mot Vasalund som annars inlett säsongen strålande.

– En tuff match. Karlstad slog ihop två topplag inför den här säsongen, samtidigt tappade de spetsspelare och det har så klart påverkat. Men det var två väldigt bra trupper som slogs ihop och de har tydliga ambitioner att nå Superettan 2021. På papper ska de vara ett topplag, men jag har själv varit med om hopslagningar och vet att det tar tid. De kommer nog ändå vara med däruppe och slåss, säger Rickard Johansson.