Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kulturen under Thern: ”Svårt att hitta lediga dagar”

Värnamos lagkapten Freddy Winsth jublar efter segern mot Landskrona senast.
Foto: BILDBYRÅN
Jonas Thern och Landskronas tränare Billy Magnusson.

Fyra raka segrar, 8-1 i målskillnad och storseger mot seriefavoriten Landskrona senast.

IFK Värnamo har fått en drömstart på Ettan Södra.

Nyckeln bakom framgången?

En träningskultur framodlad av bland andra Jonas Thern.

– Jag kan lova att vi inte tränar mindre än lagen i allsvenskan och superettan, säger lagkaptenen Freddy Winsth. 

Se alla matcher från Ettan på nya SportExpressen Play! 

Efter åtta raka säsonger i superettan åkte Värnamo ur serien 2018.

Första året i Ettan Södra slutade med en sjundeplats – nu har laget inlett 2020 på ett strålande sätt.

Fyra raka segrar och 8-1 i målskillnad efter storsegern (4-1) mot topptippade Landskrona senast.

– Givetvis känns det jättebra, sedan vet jag att det kommer bli en jämn serie. Det är väldigt många bra lag med så vi får ta vara på starten och försöka rida på den vågen så länge det går, men jag vet att det kommer komma tuffare tillfällen, säger lagkaptenen Freddy Winsth, 29.

Han har Värnamo som moderklubb och har varit klubben trogen genom sin karriär. Redan 2008 debuterade han i A-laget, och 2010 var han med och tog föreningen till superettan där de blev kvar i åtta säsonger.

Då som nu var Jonas Thern tränare för laget. Den forne landslagsspelaren kom tillbaka som A-lagstränare när Värnamo åkte ur superettan och började om i Ettan i fjol.

– När jag kom upp i A-laget hade vi en enorm träningskultur. Jag hade Jonas som tränare redan då och var det något vi stack ut på var det att vi tränade väldigt, väldigt mycket. Det fanns inga lediga dagar på schemat, alla älskade att träna och vi byggde en träningskultur, säger Winsth.

Den kulturen är nu tillbaka menar Värnamokaptenen.

– Sedan dess har vi haft väldigt många olika tränare som förändrat på sitt sätt, både positivt och vissa till det sämre. Nu är den kulturen tillbaka igen tycker jag. Vi fick kriga lite med det förra året igen när Jonas kom tillbaka, men han har hela tiden velat att vi ska tillbaka dit. I år är vi där vi var när jag spelade under Jonas i division 1 senast tycker jag. Vi tränade väldigt mycket, hade en oerhört hög arbetsmoral och vilja att utvecklas, säger 29-åringen.

Han fortsätter:

– Vi är verkligen tillbaka till det och har individer som inte tycker det är jobbigt att slänga in ett extrapass en söndag. Jag älskar det, jag mår som allra bäst när vi tränar så mycket som möjligt även fast man börjar komma upp till åren.

Freddy Winsth.
Foto: Bildbyrån

Tränar som allsvenska lag

För spelare i Ettan där de flesta kombinerar fotbollen med jobb eller studier innebär ett intensivt träningsschema att vardagen ibland kan vara svår att få ihop.

– I vår kalender är det svårt att hitta lediga dagar, jag kan lova att vi inte tränar mindre än lagen i allsvenskan och superettan. Men träningarna ligger klockan fyra på eftermiddagen så det går att få ihop en heldag på jobbet med lite fantasi och vilja, säger Winsth.

Schemat blir inte mindre späckat med tanke på det komprimerade spelschemat i år?

– Verkligen inte, sedan har jag dessutom blivit pappa för två och en halv vecka sedan så jag kan ärligt säga att min vardag inte varit tightare än den är nu. Men jag tycker det är så jäkla roligt och så länge fotbollen är rolig tar man den tid man behöver. Känner man bara passion så löser man det.

Att passionen finns där just nu är kanske inte så svårt att förstå med tanke på den start på säsongen som Värnamo fått.

Fyra segrar av fyra möjliga och målskillnaden 8-1 imponerar.

– Vårt försvarsspel har varit oerhört bra. Offensiven har man kunnat önska mer från bortsett från senast när det släppte lite och vi gjorde fyra mål. Defensiven har suttit bra rakt igenom och vi har bara släppt in ett mål, det är oerhört starkt, säger Freddy Winsth. 

Efter fyra raka segrar i inledningen av Ettan Södra ställs Värnamo närmast mot Utsikten på hemmaplan på onsdagskvällen, en match som går att se på SportExpressen Play.

– För oss är det bara att fokusera på matchen mot Utsikten nu, det kommer vara ett tight schema framåt. Spelare kommer bytas ut, det kommer vara lite skador och många tuffa matcher. Fortsätter vi med vår solida defensiv kommer vi plocka lite poäng, men det kan lika gärna gå åt andra hållet, säger Värnamokaptenen.