Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

AIK-debut som 16-åring – startar om: ”Ska explodera”

Marko Nikolic debuterade tidigt i AIK. Nu är han nyckelspelare i Vasalund i Ettan.Foto: Bildbyrån.

Han var endast 16 år gammal när han debuterade för AIK i allsvenskan 2014.

Sex år senare spelar Marko Nikolic i Ettan med Vasalund och siktar på att göra en omstart i karriären.

– Det här året exploderar jag, säger Vasalunds lagkapten.

Se alla matcher från Ettan på nya SportExpressen Play! 

I mötet med Åtvidaberg 2014 fick den då 16-årige Marko Nikolic hoppa in för AIK.

Supertalangen hade öst in mål i Djurgårdens juniorlag något år tidigare och värvats till Solnaklubben.

Det riktiga lyftet i AIK kom sedan aldrig och karriären fortsatte i stället i Syrianska, Belgien, Brommapojkarna innan han 2019 landade i Vasalund i Ettan Norra.

Ett lag som inlett årets säsong med fyra segrar på fem matcher och 18 gjorda mål.

– Att vi började med tre raka vinster chockade inte mig, det var mer en chock när vi förlorade mot Karlstad med 3-0. Vi har väldigt bra spelare, tränare, förutsättningar och tränar väldigt hårt, säger Nikolic.

22 år gammal har han gått från allsvenskan, spel i Europa League-kval och belgiska högstaligan till att vara lagkapten i Vasalund och en nyckelspelare från sin position som offensiv mittfältare.

– Förra året när jag kom tänkte jag att jag skulle vara här ett år, göra det bra och sedan dra vidare. Men division 1 är inte så enkelt som man tror, speciellt för mig som inte spelat så många matcher under de senaste åren. Förra året var lite som ett läroår, det känns som det är det här året jag ska explodera, säger den kreativa mittfältaren vars vardag ser helt annorlunda ut än tidigare.

Marko Nikolic under tiden i AIK.Foto: Bidlbyrån

– Jag jobbar inom transportbranschen och går upp klockan fem på morgonen, börjar sex och sedan slutar jag tre. Klockan fyra är det träning och sedan är vi klara runt sex. Det är långa dagar man jag är van nu och det blir lite rutin. Jag känner att jag är människa igen och tycker det är skönt istället för att vakna vid nio, träna och sedan åka hem och sova hela dagen som en typisk fotbollsspelare, säger han.

Hur trivs du med att jobba utanför fotbollen?

– Jag trivs bra. Det blir lite motion också och ibland kanske jag är trött på träningarna men det syns inte, jag tränar på lika hårt som alla andra.

Men även om Marko Nikolic trivs med livet, jobbet och fotbollen har han en ambition om att ta sig tillbaka till den högsta nivån.

– Det är klart, det är därför jag är här. Annars hade jag gått till division 3 eller 4 och spelat bara för att.

Han sticker inte under stol med att det stundtals varit tufft att hantera att karriären inte gått i den riktning han drömt om.

– Min karriär har varit mer ner- än uppgångar. Att komma till AIK som 16-åring var inte enkelt och det var kanske det jag gjorde lite fel, att jag valde att gå dit så tidigt. Hade jag börjat i Vasalund då kanske jag varit i AIK nu, säger han.

På måndagskvällen ställs Nikolic mot sin gamla klubb Brommapojkarna.Foto: Bildbyrån

”Är jag inte tillräckligt bra”

När Nikolic inte slog sig in i AIK flyttade han till Belgien en kort period. Tillbaka i Sverige blev det spel med BP.

– När vi kom upp i allsvenskan med BP började jag spela lite mer, men sedan bytte vi tränare och efter det fick jag inte spela igen, säger han och fortsätter:

– När vi pratar om det nu känns det som det gått snabbt, men det har gått jäkligt segt och jag har inte spelat mycket på fyra-fem år. Jag vet hur min karriär sett ut och det har varit mycket nedgångar, jag hoppas kunna sätta fart på det nu igen i Vasalund.

Hur har de här åren varit rent mentalt?

– Klart det blir jobbigt. Man tänker att ”ska jag sluta, är jag inte tillräckligt bra.” Men jag har aldrig varit olycklig för jag har en fantastisk familj som alltid är där för mig och bra kompisar, fotbollen har aldrig påverkat mitt privata liv. Sedan är det klart att när man är på träningar bara för att man har kontrakt och inte för att det är kul, då är det inte roligt.

Den känslan har Marko Nikolic inte längre. Nu njuter han av fotbollen med Vasalund.

– Jag är mycket gladare nu, jag vill till träningarna och är glad där. Den här säsongen vill jag explodera. Först och främst är målet att gå upp till superettan med Vasalund, därifrån får vi se hur bra min säsong varit. Jag trivs här just nu och känner att vi är på god väg, säger Vasalundskaptenen.

På måndagskvällen ställs Vasalund och Nikolic mot mittfältarens tidigare klubb, seriefavoriten Brommapojkarna.

Matchen sänds kostnadsfritt på SportExpressen Play.

– Förutsättningarna i BP är på allsvensk nivå, med sådana förutsättningar ska de slakta division 1. De har börjat helt okej, men vi får se hur det går. Jag känner inte igen så många spelare från när jag var där men känner att vi har ett rutinerat och stabilt lag, det tror jag vi kommer vinna på i längden, säger Marko Nikolic.

Marko Nikolic

Född: 1997.

Position: Offensiv mittfältare.

Klubbar i karriären: IFK Haninge/Brandbergen, Djurgårdens IF, AIK, Syrianska (lån), Westerlo, IF Brommapojkarna, Vasalunds IF.