Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Ett hot som skakar fotbollspyramiden”

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Tolv av Europas största klubbar har gått ihop och bildat Super League.

Uefas vicepresident Karl-Erik Nilsson kallar beskedet för ”en veritabel bomb” – och avslöjar att övriga storklubbar blivit ”helt förda bakom ljuset”.

– Det här är ett hot som skakar hela fotbollspyramiden, säger Nilsson till Fotbollskanalen.

Uefa har i dag kallat till möte för att klubba igenom formatet för Champions League 2024, men mycket av diskussionerna lär nu i stället handla om den nya superligan.

– Detta är ett bedrövligt initiativ, där de själva talar om solidaritet, men den enda solidariteten är väl den de har inom sig själva, den här tolvklubbsgruppen, som ska skära ut det allra bästa man kan av den ekonomiska kakan för sig själva och sina intressenter, säger Karl-Erik Nilsson till Fotbollskanalen.

Han är vicepresident i Uefa och ordförande i det svenska fotbollsförbundet.

Nilsson fortsätter:

– Det här har ingen solidaritet med de pojkar och flickor, som bedriver verksamhet runtom i fotbolls-Europa och som på något sätt är beroende av att vi är solidariska från de allra översta nivåerna och nedåt. Jag är mycket bedrövad och väldigt besviken över att man på det här sättet vill kasta de värderingar, riktlinjer och regelverk, som vi har inom fotbollen, på ända. Det känns inte bra.

FAKTA: Här är klubbarna i den nya superligan

Grundarklubbarna:

AC Milan

Arsenal FC

Atlético Madrid

Chelsea FC

FC Barcelona

Inter

Juventus 

Liverpool FC

Manchester City

Manchester United

Real Madrid 

Tottenham Hotspurs


Ytterligare åtta klubbar ska erbjudas att vara med under premiärsäsongen, så att det blir totalt 20 lag i ligan. Ligan ska starta ”så snart som möjligt”.

”Blivit helt förda bakom ljuset”

Enligt Karl-Erik Nilsson har diskussionerna om superligan pågått i det tysta och flera storklubbar har inte erbjudits möjlighet att gå med.

– Jag lider även med de andra toppklubbarna, då de är betydligt fler än tolv, som har blivit helt förda bakom ljuset. Det är anmärkningsvärt på så oerhört många sätt, vilket gör att man är båda besviken och förbannad en sådan här. Det finns en uppgörelse, där klubbarna har ställt sig bakom detta och sedan går man fram med det här bakom ryggen på alla.

Nu undrar alla hur fotbollskartan kommer att rita om. Och Karl-Erik Nilsson har fler frågor än svar.

– Det här är ett hot som skakar hela fotbollspyramiden och som skakar om allt i vår verksamhet. Vad blir konsekvenserna av europeiska klubbtävlingar utan de här tolv och hur påverkar det? Det är en mängd frågor, som blir påverkade av det här och även hela fotbollsfamiljen, säger Nilsson i intervjun med Fotbollskanalen.

– Det gäller också inte minst klubbar i länder som Sverige. Det är klart att Champions League är det stora dragplåstret och som banar väg för Europa League och Europa Conference League. Vad blir konsekvenserna av om de tolv skarpaste klubbarna försvinner? Vad blir värdet kvar? Det är mängder av frågor som behöver besvaras naturligtvis i en synnerligen orolig tid efter det som hänt sista dagarna.


LÄS MER: Så blir nya Super League: ”Vi vill hjälpa fotbollen”

LÄS MER: Manchester Uniteds besked: Lämnar organisationen

LÄS MER: Noa Bachner: ”Bryr ni er inte om vad supportrarna tycker?”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.