USA:s Christian Pulisic deppar efter förlusten mot Trinidad och Tobago Foto: REBECCA BLACKWELL / AP TT NYHETSBYRÅNUSA:s Christian Pulisic deppar efter förlusten mot Trinidad och Tobago Foto: REBECCA BLACKWELL / AP TT NYHETSBYRÅN
USA:s Christian Pulisic deppar efter förlusten mot Trinidad och Tobago Foto: REBECCA BLACKWELL / AP TT NYHETSBYRÅN

"Ett av de värsta domsluten nånsin"

Publicerad

USA:s herrar missar fotbolls-VM för första gången sedan 1986. Det står klart efter den oväntade 1–2-förlusten mot Trinidad och Tobago.

I stället är Panama klart för VM för första gången – efter ett mycket omdiskuterat mål. 

Det var inte mycket som talade för att USA skulle missa VM när laget gick in i matchen. Det enda som krävdes var en seger borta mot tabelljumbon Trinidad och Tobago, som bara hade skrapat ihop tre poäng dittills under VM-kvalet.

Men två mål i den första halvleken – det första ett snöpligt självmål där USA:s försvarare Omar Gonzalez snedsparkade bollen i en båge över den egna målvakten Tim Howard – sänkte amerikanerna. Christian Pulisics reducering i den andra halvleken kunde inte förhindra förlust.

– Det är ett av de mest oturliga målen någonsin, ett som kommer att förfölja mig resten av livet. Jag trodde aldrig att jag skulle uppleva det här, det är den värsta dagen i min karriär, säger Omar Gonzalez.

"Värsta domslutet nånsin"

Panamas 2–1-seger mot Costa Rica i kombination med Honduras 3–2-seger mot Mexiko gör att USA missar VM för första gången sedan 1986.

Men ett av de avgörande målen blev kontroversiellt. När Panama gjorde 1-1 via Gabriel Torres visade reprisbilderna att bollen aldrig gick över mållinjen. 

Många fotbollskunniga blev vansinniga. 

"Det är chockerande"

"Det där målet som fick USA att missa VM är ett av de värsta domsluten nånsin. Målkamera?", skriver ESPN-journalisten Mark Ogden. 

"Det är chockerande. Ingen målkamera och då händer det här. Helt otroligt och väldigt orättvist", skriver amerikanska CBS.  

– Det är en besvikelse för oss. Vi borde inte missa det här VM:et och jag tar på mig ansvaret för det, säger USA:s förbundskapten Bruce Arena.

Panama, som aldrig har spelat VM tidigare, tog tillsammans med Mexico och Costa Rica direktplatserna till nästa års turnering i Ryssland, medan Honduras får spela ett avgörande playoff mot Australien.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag