Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Eriksson: ”Kommer vara lojal, men...”

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

SENEC. Det är ingen hemlighet var hon helst spelar. 

Magdalena Eriksson trivs bäst som mittback. 

Men förbundskapten Peter Gerhardsson har gjort ett annat val den senaste tiden. 

– Jag kommer att vara lojal, men jag har pratat med Peter, säger Eriksson inför kvällens VM-kvalmatch mot Slovakien. 

Magdalena Eriksson har under flera år varit en tongivande spelare i det svenska damlandslaget och i klubblaget Chelsea. 

Men inför OS i Tokyo fick Eriksson inte den uppladdningen hon ville. I sista träningslandskampen mot Australien tvingades hon utgå efter en dryg halvtimmes spel på grund av en vadskada. Den gjorde sig även påminde en månad senare under förlägret i Göteborg, då deltog hon sparsamt träningsmomenten. 

Väl i Japan tvingades hon se öppningsmatchen mot USA från läktaren. Hon fick chansen som en av två mittbackar i den andra matchen mot Australien och även Nya Zeeland. Men när det vankades slutspel blev det vänsterback för Chelseastjärnan. 

Nu när landslaget ska VM-kvala vill Magdalena Eriksson tillbaka centralt i försvaret. 

– Det är klart att mittback i en trebackslinje eller mittback i en fyrbackslinje är där jag är mest bekväm och där jag har spelat mest de senaste två åren, säger hon dagen innan matchen mot Slovakien. 

Hon har haft samtal med förbundskapten Peter Gerhardsson om rollerna hon kan få. 

– Jag har sagt att jag spelar där han vill spela mig, och jag kommer vara lojal mot laget och honom i det oavsett vad det blir.

”Kan hitta lärdomar och bränsle i allt”

OS-besvikelsen till trots är Magdalena Eriksson en av de spelarna som kunnat bearbeta finalförlusten snabbt och är redo för ett nytt VM-kval oavsett position. 

– Med åren har man lärt sig att man kan hitta lärdomar och bränsle i allt, bara för att vi förlorar en final på straffar betyder inte det att vi inte åstadkommit allt vi gjort och spelat på det sättet vi gjort, säger hon och fortsätter: 

– Viktigast nu är att vi fortsätter på samma sätt som tidigare, vi kunde spela ut världsnationer och vann fem matcher i rad mot topplag. Vi ska bara spela vidare på det och ta in det i sådana här viktiga matcher. Vi ska ta varje chans vi kan att spetsa till spelet. 

Inför kvällens match har både Magdalena Eriksson och de andra svenska spelarna pratat om vikten, och svårigheterna att gå från ett mästerskap in i ett kval, men dragit stora lärdomar från 2019 och EM-kvalet som väntade på hösten efter VM-bronset i Frankrike. 

– Vi måste vara mer på tårna nu, vi släppte in ett mål mot Lettland då och låg under en ganska lång tid, det är inte acceptabelt. Det handlar om att vara på hugget och inte tro att någonting kommer lösa sig av sig själv, det kommer krävas ett hårt arbete. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.