Foto: PETER MORRISON / AP TT NYHETSBYRÅNFoto: PETER MORRISON / AP TT NYHETSBYRÅN
 Foto: PETER MORRISON / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: AIDAN CRAWLEY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNFoto: AIDAN CRAWLEY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
 Foto: AIDAN CRAWLEY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Christian Eriksen låg bakom historisk vinst

Publicerad

Christian Eriksen stod för ett hattrick när Danmark bortaslog Irland med 5-1 och tog Danmark till VM. 

Och han skrev samtidigt historia. 

För första gången någonsin kommer nu tre nordiska länder att vara med på VM, Sverige, Danmark och Island. 

– Han visar vilken världsklasspelare han är, säger Åge Hareide. 

Danmark ägde spelet och hade de farligaste chanserna i det första mötet mellan lagen. Pione Sisto fick den farligaste chansen i Parken, men stod för en supermiss och matchen slutade 0-0. 

I returen på Irland så behövde publiken dock inte vänta särskilt länge på ett mål. Redan efter sex minuters spel så stod Danmark för en miss i eget straffområde och Shane Duffy kunde nicka in 1-0.

Christian Erikson gjorde ett drömmål

Då rådde eufori bland de grönklädda på läktaren. 

Men säg den lycka som varar. 

Efter en dryg halvtimme pressade Andreas Christiansen ett inlägg mot mål och med hjälp av såväl stolpen som en irländsk mittback så letade sig bollen in till 1-1. 

Därefter tog Christian Eriksen över showen totalt. Danmarks största stjärna såg bara minuter efter kvitteringen till att Danmark tog ledningen med ett drömmål. Eriksen fick en passning utanför straffområdet och slog till direkt. Skottet gick stenhårt upp i ribban, in i mål och Danmark stod med ena benet i Ryssland. 

Nicklas Bendtner fick näta

I den andra halvleken fortsatte Eriksen att dominera. Framspelad av Pione Sisto så dödade han tillställningen med sitt 3-1-mål och som av bara farten så tryckte han in 4-1 - hans tredje för kvällen - av bara farten. 

Nicklas Bendtner avslutade målskyttet från straffpunkten i matchens sista minut. 

– Det stod ju 4-1, så jag var tvungen att ta den, säger Bendtner till BT innan han hyllar Eriksen - på ett lite speciellt sätt. 

– Vi kan inte bortse från att Christian står för en helt hjärndöd prestation. Han måste ha gjort sin bästa landskamp.  

– Alla kan se vilken spelare vilken Christian är. Han är en topp 5-spelare och en av de bästa på sin plats i Europa, säger Hareide. 

Danmarks avancemang är historiskt. För aldrig tidigare har tre nordiska lag varit med i ett och samma VM, men nu kommer Danmark, Sverige och Island alla tre vara med i Ryssland. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag