Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Eric Björkander om kaoset i turkiska ligan

Eric Björkander.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Eric Björkander har inte märkt av det spända läget mellan Turkiet och Sverige.

Men det turbulenta fotbollslivet i landet går inte att undgå.

– Det var surrealistiskt att det kunde hända, säger han om läktarskandalen.

Eric Björkander spelar i turkiska klubben Altay SK och bor i hamnstaden Izmir. Under måndagen vaknade han upp till nyheten om att Turkiet drabbats av en kraftig jordbävning.

– Vi kände inte av någonting i vår stad här. Men när vi vaknade upp såg vi vad som hänt, det är så klart obehagligt. Det är allvarligt och den var så pass stor att många människor har skadats och mist sina liv, säger han.

De senaste veckorna har läget mellan Turkiet och Sverige trappats upp. Efter Rasmus Paludan bräning av Koranen utanför Turkiets ambassad i Stockholm bröt stora protester mot Sverige i Turkiet ut.

UD uppmanar svenskar i Turkiet att vara extra vaksamma och försiktiga. Eric Björkander som lämnade Mjällby för Altay SK 2021 har inte märkt av det spända läget.

– Jag har så klart hållit mig uppdaterad på situationen och fått mycket skickat till mig från familj och vänner. De vill att jag ska vara försiktig. Men i ärlighetens namn har jag inte märkt av något här i mitt vardagliga liv.

Får inte lönen i tid

Hur fotbollslivet i landet skiljer sig från Sverige har han märkt av desto mer.

Klubben åkte i fjol ut den högsta serien och har stora ekonomiska problem.

– I och med att vi har transferförbud och inte får plocka in nya spelare märker man av det. Det gör ju att förutsättningarna blir sämre.

Får du lön som du ska?

– Det är väldigt sällan du får lönen på rätt dag. Oftast får du vänta lite. Det brukar lösa sig till slut men du får vänta lite. Man får inte spendera allt på en gång utan man får ha en budget.

I slutet av förra året spårade mötet mellan Göztepe och Altay ur totalt.

Skandalscener: ”Surrealistiskt”

En raket sköts mot långsidan och bortasupportrar sprang in på planen för att attackerade målvakten med en hörnflagga.

– Det var en skandal så klart. Man fattade inte riktigt i stunden vad som hände. Det var surrealistiskt att det kunde hända. Vår målvakt blev skadad och fick åka och sy ett sår i huvudet. Det var inte alls roligt, säger Björkander.

Det här är första gången han spelar utomlands, och det är inte riktigt som hemma. Det kan hända saker när som helst, berättar han.

– När du kommer till träningen en dag kanske allt har förändrats. Jag tror vi bytte tränare fyra gånger under min första säsong. Så det händer mycket grejer.

Det gäller bara att hänga med.

– Det är utvecklande också, man lär sig mycket också.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.