Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Enquist: ”Behandla inte idrotten som bihang”

Mats Enquist, generalsekreterare i svensk elitfotboll.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Anders Ygeman utsågs i går till integrations-, migrations- och idrottsminister.
Foto: OLLE SPORRONG

Sverige har fått en ny minister med ansvar för idrottsfrågor.

Anders Ygeman utsågs i går till integrations-, migrations- och idrottsminister.

En titel som väckte kritik.

– Det allra viktigaste är att man inte behandlar idrotten som ett bihang, säger Mats Enquist, generalsekreterare i svensk elitfotboll. 

Under tisdagen presenterade Magdalena Andersson (S) sin nya regering. Efter att Miljöpartiet lämnat regeringen för en vecka sedan styrs Sverige numera av en S-regering.

I den nya regeringen är Anders Ygeman integrations- och migrationsminister samt idrottsminister. Han tar över ansvaret för idrottsfrågor från Amanda Lind (MP), som var kultur- och idrottsminister i Stefan Löfvens regering. Inte heller de andra nordiska länderna har en renodlad idrottsminister. 

Den tredelade ministerportföljen väckte stark kritik efter att Magdalena Andersson presenterat sin regering.

– Det här var fan det värsta hittills. Det är någon sorts förakt mot idrotten som jag tycker är både beklagligt, lite sorgligt och jag tycker faktiskt det är barockt, sa sportjournalisten Patrick Ekwall.

TV4:s fotbollskrönikör Olof Lundh:

– För mig känns ju integration och migration som oerhört viktiga frågor och det är klart att idrotten har en viss funktion där. Men för mig så känns det som att man tyvärr, återigen, visar noll intresse för idrottens vikt i samhället. 

Sef:s svar om Anders Ygeman

Mats Enquist är generalsekreterare i föreningen Svensk elitfotboll. Sef är en intresseorganisation som samlar klubbarna i allsvenskan och superettan och företräder deras intressen.

Enquist hoppas på en direkt dialog med Anders Ygeman i hans roll som idrottsminister. 

– Min erfarenhet är att jag tycker att idrotten behandlats ganska styvmoderligt. Det är inte alltid en fråga på agendan för regering och riksdag. Jag tycker idrotten har tappat positionen i politiken väldigt mycket. Idrotten som samhällspåverkare och aktör måste få en tydligare plats. Det är min bestämda övertygelse. 

Sef: ”Måste vara en tung del”

Han kan dock förstå att en ministers ansvarsområden slås ihop. Däremot efterlyser Mats Enquist förståelse för hur stor idrotten är från politiskt håll. 

– Oavsett om man har en eller två portföljer har jag haft känslan under en ganska lång tid att idrott mest är kul när det tas guldmedaljer eller slås världsrekord eller kvalificeras för VM, säger han. 

– Jag tror att idrotten är en så stor samhällsrörelse att man måste förstå att den förtjänar en ganska tung position hos ministrar. Oaktat om de har en eller flera områden på sitt bord. Det måste vara en tung del. Nu har det varit så mycket att det ibland inte ens kallas idrottsminister. Det har varit kulturminister med ansvar för idrottsfrågor inom parentes. Då tycker jag inte man har förstått hur stort det här är. 

Här är de nya ministrarna

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.