Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

En svensk lottning som kan bli guld

Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Dröm eller mardröm? 

Hur blev det egentligen, och är det nu det svenska guldet äntligen kommer?

SportExpressens Frida Olsson och Anna Friberg ger sin syn på EM-lottningen. 

Nederländerna, Schweiz och Ryssland, det blir Sveriges gruppmotståndare i EM, dröm eller mardröm?

FRIDA OLSSON: Dröm. Även om Nederländerna väcker tråkiga minnen (slog ut Sverige 2017 i kvartsfinal och 2019 i semifinal) så känns det som att laget blivit aningens sämre. Det finns absolut en rad klasspelare, framför allt offensivt, men det är en motståndare som Sverige har stor möjlighet att slå. Nederländerna må vara regerande mästare, men tappat av förbundskaptenen Sarina Wiegman kan bli kännbart och kanske har de som lag peakat? Ryssland har många spelare i den inhemska ligan så nog är de svåra att beräkna, men att de inte har någon export av spelare vittnar en del om statusen på laget. Sverige vinner här! Schweiz kan vara aningens luriga, svenskbekantingen Ramona Bachmann, nu i PSG, får anses vara lagets stora stjärna tillsammans med Barcelonas Ana-Maria Crnogorčević. Men de har blandat och gett lite, i kvalet till EM förlorade de exempelvis mot Belgien med 4–0 och tog sig till mästerskapet efter play off-seger på straffar mot Tjeckien men har nu fyra raka i VM-kvalet. 

ANNA FRIBERG: Dröm! Det här var en mer eller mindre perfekt lottning för svensk del. Schweiz och Ryssland är lag som Sverige ska slå. Men visst, det var just mot Nederländerna som Sverige rök senast i kvartsfinalen i EM 2017. Men Nederländerna är inte samma lag som då, och inte heller Sverige. Sedan dess har Sverige tagit hem ett VM-brons och ett OS-silver. Och under Peter Gerhardssons regi har det svenska landslaget successivt byggt upp ett allt bättre fungerande spel. Den här gruppen har Sverige stor chans att ta hem.

Tyskland, Spanien, Danmark och Finland, är det ”dödens grupp”?

FRIDA OLSSON: Jo tack, herregud. Tycker verkligen synd om Finland. Spanien har onekligen något stor på gång, det ser man bara på utvecklingen i ligan och framför allt med Barcelona. Tror Spanien kan överraska! Danmark har imponerat under pågående VM-kval och verkar ha hittat en ny väg fram efter debaclet med att missa VM 2019. Och sedan Tyskland på det, som haft en liten generationsväxling men verkligen är på uppgång. Usch. Kul för oss åskådare i alla fall.

ANNA FRIBERG: Det är helt klart den tuffaste gruppen, men ”dödens grupp” är kanske att ta i. Det kommer att bli superintressant att se vilket lag som tar hem förstaplatsen. Många som spontant kanske tror Tyskland, men jag skulle inte bli förvånad om Spanien överraskar och går vidare som etta. De har visat att de har någonting på gång. 

Sverige spelar en av sina matcher på en arena som bara tar in 8 000 åskådare. Vad säger ni om det?

FRIDA OLSSON: Spontant ja. Men köper också någonstans spelarnas tankar att det är roligare att spela inför en fullsatt arena än en halvfull. Framtiden och biljettförsäljningen får väl utvisa om man faktiskt hade kunnat våga spela på lite större arenor. Men med tanke på hur trycket har varit hittills så känns det tveklöst som att Uefa hade kunnat välja en arena som tar lite fler än 8000. De stoltserar trots allt med att det kommer bli det största damevenemanget någonsin. Det är lite dåligt om jag ska vara ärlig. 

ANNA FRIBERG: Uselt, här säger Uefa, och Fifa, att man vill satsa på damfotbollen och göra den större. Då borde man tro på att man med rätt marknadsföring kan fylla större arenor än sådan och som tar 8 000 och till och med mindre än så. Nej, här har Uefa inte tänkt rätt och är inte heller beredda att göra satsningen fullt ut. 

Är det nu Sverige äntligen tar guld?

FRIDA OLSSON: Brons -19, silver -21, guld 22? Den resultatraden kittlar en del. Jag tror att Sverige har goda möjligheter att ta sig långt i turneringen, sen kommer det tråkiga svaret: alla spelare ska vara skadefria och man ska ha lite tur efter vägen. Bygger Sverige vidare på det spela man visade upp under OS så kan det mycket väl bära till guld. Under VM-kvalet har det varit lite krampaktigt mot lågt stående försvar, den knuten behöver de inte prompt lösa till EM. För när det vaknas kvartsfinal (ja, Sverige lär gå dit) kommer de ställas mot lag som sätter mer press och då trivs blågult. Ingen minns en fegis, klart Sverige tar guld. 

ANNA FRIBERG: JA!, vill man ju skrika rakt ut med den tunga finalförlusten i OS i somras färskt i minnet. Men faktum är att EM är ett tufft mästerskap, ta bara en sådan sak som att varken Tyskland, Spanien eller Frankrike kvalificerade sig till OS men nu är med. Men va fasiken, jag tror på Sverige. Den här gången blir det guld. 

LÄS MER: Så lottades EM – alla grupperna  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.