Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”En skandalvideo – den chockar hela Tyskland”

Fotbollsgranskning: Expressens Noa Bachner kartlägger svensk fotbolls historiska kris.
Kalou i Hertha Berlin-tröjanFoto: PIXATHLON/SHUTTERSTOCK / PIXATHLON/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Kalou spelade tidigare för ChelseaFoto: ACTION IMAGES / HENRY BROWNE / - © BILDBYRÅN

Hertha Berlin-spelaren Salomon Kalou filmade sig själv när han bröt mot corona-restriktionerna. 

Bilderna har beskrivits som en ”skandalvideo” – och nu stänger klubben av spelaren. 

– Jag ber om ursäkt om det framstod som att jag inte tog corona seriöst, säger Kalou i ett uttalande. 

Förra veckan testade ytterligare tio Bundesliga-spelare positivt för covid 19. Detta fick landslagsläkaren Tim Meyer att gå ut med en varning: Extremt noggrann disciplin måste tillämpas, annars är matchspel i Tyskland uteslutet en längre tid framöver. 

Bundesliga hoppas dock kunna återuppta spel den här månaden, och har enligt tidningen Focus släppt ett 41 sidor lång dokument för hygien- och säkerhetsupplägg. Focus skriver att ligan den här veckan hoppas få till ett preliminärt datum då ligan kan starta igen, och att ett möte med förbundskansler Angela Merkel är inbokat. 

Men nu menar Daily Mail att jobbet för att få i gång ligan igen kan vara förlorat. 

Salomon Kalou sågas efter filmen

En film där Hertha Berlin-spelaren Salomon Kalou tydligt bryter mot restriktionerna kring coronaviruset har rört upp starta känslor i Tyskland. I videon, som kommer från en livesändning Kalou själv gjorde på sociala medier, skakar den förre Chelsea-stjärnan hand med flera av sina lagkamrater, och går även in i ett rum där, vad som förefaller att vara, ett coronatest pågår. 

Kalou, som vann både Premier League och Champions League med Chelsea, klagar också på lönesänkningarna som viruset fört med sig, och viftar med sitt lönebesked framför kameran. 

”Totalt olämpligt beteende”, menar tidningen Kicker, som kallar livesändningen för ”en skandalvideo”. 

Franska L'Equipe menar att videon ”chockar hela Tyskland”.

”Med ett sådant här oförlåtligt beteende är det omöjligt att det tyska folket ska kunna acceptera att ligaspelet kan återupptas. Det ger snarare kritiker, som fortsatt vill hålla fotbollen nerstängd, vatten på sin kvarn”, skriver Kicker. 

Kalous beteende fördöms även av den tyska ligaorganisationen DFL. 

”Hans beteende på bilderna är helt oacceptabelt och kan inte finnas någon tolerans för detta”, skriver de i ett uttalande på Twitter

Salomon Kalou stängs av

Under måndagskvällen meddelade Hertha Berlin att de stänger av Kalou tills vidare. 

– Med den här videon skadade Salomon Kalou inte bara Hertha BSC, framför allt framstår det som att vissa spelare i vårt lag inte tar corona på allvar, säger vd:n Michael Preetz i ett uttalande på klubbens hemsida

Kalou menar att han inte menade att förringa virusets inverkan på samhället. 

– Faktum är att det är helt tvärtom, och jag är särskilt orolig för människorna i Afrika, där sjukvården inte är lika bra som i Tyskland. Jag tänkte mig inte för, utan var bara glad för att vi inte hade några positiva tester. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.