Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”En mindre chock – han är högt ansedd”

Foto: MICHAEL WEBER IMAGEPOWER / IMAGO IMAGES / MICHAEL WEBER WWW.IMAGO-IMAGES.DE
Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO/JAN HUEBNER IMAGO SPORTFOTODIENST
Foto: FEI LIPU¡€LUYIZI / STELLA PICTURES/XINHUA/AVALON.RED B950

Ryan Johansson är nära spel i Sveriges landslag, enligt SportExpressens uppgift.

Ett hårt slag för Irland, som hade räknat med att få se den 18-åriga supertalangen i den gröna landslagströjan.

– Våra supportrar kommer att bli besvikna, säger Goal-skribenten Ronan Murphy. 

Ryan Johansson imponerade storligen när han fick chansen mot Tottenham under finalen i Audi Cup. Mittfältaren är bara 18 år gammal – men hos journalisterna som bevakar Bayern München har han redan fått rykte om sig att vara en av klubbens mest lovande talanger. 

Johansson har chansen att välja mellan flera olika landslag, eftersom han är uppväxt i Luxemburg, har en svensk pappa och en irländsk mamma.

Tidigare kom det besked om att han valt spel med Irland, men efter problem med hans irländska pass överväger Ryan Johansson nu att spela för Sveriges landslag i framtiden.

– Jag skulle älska att spela för Sverige. Det är ett av länderna jag kommer från, jag har massa släkt där och jag är ofta på västkusten under somrarna. Så… jag kommer inte vara ledsen om jag inte kan spela för Irland. Det är win-win för mig, säger Johansson till  SportExpressen.

– Jag vet att Irlands förbund försöker lösa situationen och samtidigt är Sverige väldigt intresserade. Vi får se vad som händer under de närmsta månaderna. 

”Johansson är högt ansedd”

Ronan Murphy är reporter på fotbollssajten Goal. Han vet att Johansson i de blågula färgerna skulle representera en tung förlust för irländsk landslagsfotboll.

– Johansson och Ryan Nolan i Inter är väldigt högt ansedda i Irland för att de spelar för storklubbar. Båda har spelat i vänskapsmatcher med sina klubbar, så det är spännande för många irländare att se en irländsk spelare i en Bayern München-elva, när majoriteten av Irlands landslagsspelare spelar i nedre halvan av Premier League eller The Championship, säger Murphy. 

– Vår nuvarande U21-tränare Stephen Kenny kommer att ta över landslaget 2020 och han kommer troligen att satsa ungt. Johansson är den typen av spelare som han definitivt skulle ha gett chansen i landslaget. 

”En mindre chock”

Murphy och hans landsmän börjar bli vana vid att unga lovande spelare med flera olika medborgarskap väljer att nobba Irland för andra nationer.

– Det är inte överraskande att se det här hända med unga irländska spelare längre. Jack Grealish och Declan Rice är de två mest kända exemplen, men det finns många fall på ungdomsnivån där en irländare med dubbla medborgarskap väljer att spela för ett annat land efter att ha spelat för Irland. Med Johansson är det en mindre chock, för han har trippla medborgarskap och har spelat för olika länder på pojknivå. 

Tror du att Johansson kommer att skonas från näthatet som Rice fick när han bytte till England?

– Ja, det tror jag. Att han bara spelat för Irland på U19-nivå borde se till att han inte får samma sorts kritik. Rice kysste den irländska landslagssymbolen och sa flera gånger att han skulle förbli trogen Irland innan han bytte till landet där han föddes. 

– De irländska supportrarna kommer att bli besvikna, men inte så arga som med Declan Rice. Rice hade spelat tre landskamper som senior och förbundskaptenen byggde laget runt honom. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.