Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”En enkel väg ut för Zlatan, besvikelse”

Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: HAHN LIONEL/ABACA / STELLA PICTURES
Foto: MCNULTY/JMP/REX/SHUTTERSTOCK / MCNULTY/JMP/REX/SHUTTERSTOCK/IBL REX FEATURES

Civilminister Ardalan Shekarabi är besviken på Zlatan Ibrahimovic.

Utspelet kommer efter att 36-åringen svarat på kritik från Spelberoendes riksförbund med att, via sitt Twitter-konto, dirigera denna vidare mot Svenska Spel.

– Jag känner besvikelse när en så stor fotbollsspelare vägrar ta ansvar för sitt eget agerande, säger Shekarabi till Aftonbladet. 

Det var för ett par veckor sedan som det stod klart att Zlatan Ibrahimovic går in som delägare i ett nystartat svenskt spelbolag. Den svenske superstjärnan har också frekvent synts till i diverse reklamfilmer för företaget, något som har skapat rubriker världen över. 

I England uppmärksammades 36-åringens delägarskap då det är förbjudet för Premier League-spelare att ha samarbete med spelbolag – men i samma veva flyttade Zlatan Ibrahimovic till MLS och Los Angeles Galaxy.

Kritik i öppet brev

I helgen twittrade Ibrahimovic att chanserna att han spelar VM i sommar är "skyhöga", något som fick internationella – och svenska – medier att gå i spinn. Det hela visade sig dock bara vara en reklamkupp för spelbolaget, var på Zlatan Ibrahimovic fick kritik av Spelberoendes riksförbund i ett öppet brev. 

Förbundet vädjade till Zlatan Ibrahimovic att tänka om gällande sitt samröre med spelbolaget och berättar i brevet om de förödande konsekvenser som tusentals svenskar drabbats av på grund av sitt spelberoende.

 

LÄS MER: Patrick Ekwall: Zlatan har lurat oss alla - igen 

 

– Det här sticker väldigt mycket i våra ögon, att en så stor förebild som Zlatan Ibrahimovic gör reklam för ett spelbolag och dessutom går in som delägare. Det är ju väldigt många kända personer som gör reklam för spelbolag, men nu rann det över, skriver Spelberoendes riksförbunds ordförande Henrik Armus.

– Det är precis lika illa som att marknadsföra alkohol och droger, vilket jag har väldigt svårt att se. Man kan bara skylla på okunskap.

Under måndagen svarade Zlatan på det öppna brevet 

”Den här artikeln borde vara tillägnad statliga Svenska Spel”, skrev han på Twitter och delade en länk till artikeln.

Får svar av civilministern

Nu får han svar av civilminister Ardalan Shekarabi, som har ansvar för regleringen av spelmarknaden.

– Jag känner besvikelse. Det här är en människa som inspirerar miljoner människor i hela världen men som nu vägrar ta ansvar för sitt eget agerande och i stället hänvisar han till en annan aktör, säger Shekarabi i en intervju med Aftonbladet.

– Jag har haft ansvar för den här frågan i tre och ett halvt år och mött massor av människor som råkat riktigt illa ut, som fastnat i missbruk. Riktiga människor av kött och blod. Det beror delvis på de bolag som agerar aggressivt och som står utanför svensk lagstiftning, det här väcker en stor besvikelse. Han borde, precis som riksdagspartierna, lyssna på de utsatta, säger han.

I intervjun riktar Shekarabi också kritik mot Zlatans beteende i egenskap av förebild för många i Sverige.

– Det är ett sätt att inte ta ansvar. En enkel väg ut. Alla har ansvar för sina gärningar, även Zlatan Ibrahimovic – som har en unik position som förebild för barn och ungdomar. Ibland mår man bra av att bara lyssna, han skulle må bra av det också tror jag, säger han.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!