Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: HAHN LIONEL/ABACA / STELLA PICTURESFoto: HAHN LIONEL/ABACA / STELLA PICTURES
 Foto: HAHN LIONEL/ABACA / STELLA PICTURES
Foto: MCNULTY/JMP/REX/SHUTTERSTOCK / MCNULTY/JMP/REX/SHUTTERSTOCK/IBL REX FEATURESFoto: MCNULTY/JMP/REX/SHUTTERSTOCK / MCNULTY/JMP/REX/SHUTTERSTOCK/IBL REX FEATURES
 Foto: MCNULTY/JMP/REX/SHUTTERSTOCK / MCNULTY/JMP/REX/SHUTTERSTOCK/IBL REX FEATURES

”En enkel väg ut för Zlatan, besvikelse”

Publicerad
Uppdaterad

Civilminister Ardalan Shekarabi är besviken på Zlatan Ibrahimovic.

Utspelet kommer efter att 36-åringen svarat på kritik från Spelberoendes riksförbund med att, via sitt Twitter-konto, dirigera denna vidare mot Svenska Spel.

– Jag känner besvikelse när en så stor fotbollsspelare vägrar ta ansvar för sitt eget agerande, säger Shekarabi till Aftonbladet. 

Det var för ett par veckor sedan som det stod klart att Zlatan Ibrahimovic går in som delägare i ett nystartat svenskt spelbolag. Den svenske superstjärnan har också frekvent synts till i diverse reklamfilmer för företaget, något som har skapat rubriker världen över. 

I England uppmärksammades 36-åringens delägarskap då det är förbjudet för Premier League-spelare att ha samarbete med spelbolag – men i samma veva flyttade Zlatan Ibrahimovic till MLS och Los Angeles Galaxy.

Kritik i öppet brev

I helgen twittrade Ibrahimovic att chanserna att han spelar VM i sommar är "skyhöga", något som fick internationella – och svenska – medier att gå i spinn. Det hela visade sig dock bara vara en reklamkupp för spelbolaget, var på Zlatan Ibrahimovic fick kritik av Spelberoendes riksförbund i ett öppet brev. 

Förbundet vädjade till Zlatan Ibrahimovic att tänka om gällande sitt samröre med spelbolaget och berättar i brevet om de förödande konsekvenser som tusentals svenskar drabbats av på grund av sitt spelberoende.

 

LÄS MER: Patrick Ekwall: Zlatan har lurat oss alla - igen 

 

– Det här sticker väldigt mycket i våra ögon, att en så stor förebild som Zlatan Ibrahimovic gör reklam för ett spelbolag och dessutom går in som delägare. Det är ju väldigt många kända personer som gör reklam för spelbolag, men nu rann det över, skriver Spelberoendes riksförbunds ordförande Henrik Armus.

– Det är precis lika illa som att marknadsföra alkohol och droger, vilket jag har väldigt svårt att se. Man kan bara skylla på okunskap.

Under måndagen svarade Zlatan på det öppna brevet 

”Den här artikeln borde vara tillägnad statliga Svenska Spel”, skrev han på Twitter och delade en länk till artikeln.

Får svar av civilministern

Nu får han svar av civilminister Ardalan Shekarabi, som har ansvar för regleringen av spelmarknaden.

– Jag känner besvikelse. Det här är en människa som inspirerar miljoner människor i hela världen men som nu vägrar ta ansvar för sitt eget agerande och i stället hänvisar han till en annan aktör, säger Shekarabi i en intervju med Aftonbladet.

– Jag har haft ansvar för den här frågan i tre och ett halvt år och mött massor av människor som råkat riktigt illa ut, som fastnat i missbruk. Riktiga människor av kött och blod. Det beror delvis på de bolag som agerar aggressivt och som står utanför svensk lagstiftning, det här väcker en stor besvikelse. Han borde, precis som riksdagspartierna, lyssna på de utsatta, säger han.

I intervjun riktar Shekarabi också kritik mot Zlatans beteende i egenskap av förebild för många i Sverige.

– Det är ett sätt att inte ta ansvar. En enkel väg ut. Alla har ansvar för sina gärningar, även Zlatan Ibrahimovic – som har en unik position som förebild för barn och ungdomar. Ibland mår man bra av att bara lyssna, han skulle må bra av det också tror jag, säger han.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag