Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En dröm - och mardröm

STJÄRNLIVETS BAKSIDA har drabbat världens bäste fotbollsspelare.
På måndag får Ronaldinho, 25, guldbollen som världens bästa fotbollsspelare 2005.
Alla tycker att han är värd utmärkelsen.
Få vet att han fått betala ett mycket högt pris.
Här är historien om hur världens lyckligaste spelare i hemlighet blivit pappa.
Men också hur han har plågats av skilsmässan från sitt barns mor - och hotet om att få sin mor kidnappad.
Den senaste tiden har Barcelonas brasilianska superstjärna varit fantastisk. I årets viktigaste match - hatmötet med Real Madrid för en vecka sen - var han större än så, med två magnifika solomål som präglade och definitivt avgjorde el clásico. Men hela hösten har inte varit lika rolig. När Ronaldinho efter sommarlovet hemma i Brasilien kom tillbaka till Barcelona var han inte helt på topp. Fysiskt var det inget fel på honom. Men psykiskt var han inte alls i balans. Han var till en början faktiskt så dålig att tränaren Frank Rijkaard till och med ställde honom utanför truppen i en match. Två stora avslöjanden om det privatliv han tidigare aldrig velat prata om tyngde honom.

Mamma skulle kidnappas

I början av juni avslöjade en brasiliansk tidning att Ronaldinhos mamma Miguelina skulle kidnappas - och att fotbollsstjärnan därför tvingats förstärka skyddet för sig och sina familjemedlemmar. På ett fängelse i Ronaldinhos hemstad Porto Alegre - där delstatens tyngst belastade brottslingar sitter - hade brasiliansk polis hittat en detaljerad plan på hur Miguelina skulle kidnappas. Ronaldhino med sin mamma Miguelina som ofta hälsar på i Barcelona.

Skaffade livvakter

Miguelina befann sig vid tidpunkten hos sin son i Barcelona och var aldrig i akut fara. Men när Ronaldinho två veckor senare återvände till Porto Alegre för en VM-kvalmatch med sitt brasilianska landslag ville han inte ta några risker. Den bevakning han haft sedan han, under uppmärksammade former, 2001 lämnade Gremio för Paris SG förstärktes: Med livvakter - uniformerade och civila - dygnet runt. Med tre skottsäkra bilar. Ronaldinho har själv inte kommenterat den uppkomna situationen, men hans bror Roberto - som också är hans agent - har förklarat: - Det är klart att vi är oroliga, men vi har vidtagit alla nödvändiga åtgärder för att skydda oss.

Blev pappa i hemlighet

  I slutet av augusti kom nästa avslöjande. Ett brasilianskt magasin kom fotbollsstjärnans största - och bäst bevarade - hemlighet på spåren. Att han blivit pappa - och samtidigt separerat från sitt barns mor. Bara familjen och hans närmaste i Barcelona, tränaren Frank Rijkaard och några få spelare, har känt till att lille João föddes i februari. När nyheten sex månader senare briserade, i samband med att Ronaldinho förlängde sitt kontrakt med klubben, gjorde han ett undantag från sin princip att inte prata om sitt privatliv - och bekräftade allt: - João mår jättebra och jag är jätteglad för vad som hänt, det är ett stort ögonblick i mitt liv. - Men som ni vet gillar jag inte att prata om mitt privatliv, utan vill koncentrera mig på mitt jobb. Brodern Roberto har emellertid bekräftat fler uppgifter. Som att namnet João är en hyllning till pappan, som dog när Ronaldinho bara var nio år. Som att Joãos mamma är Janaína Nattielli Viana de Mendes, 22-årig tv-showdansare i Brasilien. Och att Ronaldinho efter Joãos födsel avslutat sitt förhållande med Janaína, som bor kvar i Rio de Janeiro, och inte har några planer på att gifta sig med henne. - Det enda vi beklagar är att pojken är så långt borta från oss just nu.

Ny show i morgon kväll

I morgon är kidnappningshot och separationer glömda. Då får Ronaldinho koncentrera sig på det han älskar mest: att spela - eller rättare sagt: leka - fotboll. Hemma på Camp Nou väntar bottenlaget Racing Santander och en ny chans att visa varför en hel fotbollsvärld den senaste veckan hyllat honom och varför han på måndag får ett av dess mest prestigefyllda priser - France Footballs guldboll.

Ronaldinhos utveckling

17 år: Blir juniorvärldsmästare med Brasilien - och samtidigt alla europeiska talangscouters nya favorit. 19 år: Gör tidig debut i det brasilianska seniorlandslaget - och vinner Copa América, sydamerikanska mästerskapen. 21 år: Lämnar klubblaget Gremio hemma i Brasilien för ett europeiskt proffsäventyr - i franska Paris SG. 22 år: Vinner det största som går att vinna: VM-guld - och leder lagets guldfirande med sambatrumman på magen 23 år: Nobbar, till managern Alex Fergusons stora förtret, Manchester United - och väljer i stället att flytta till Barcelona. 24 år: Utses av Fifa, internationella fotbollsförbundet, till världens bästa spelare. 25 år: För Barcelona till klubbens första ligaguld på sex år - och får France Footballs guldboll som världens bästa fotbollsspelare. 26 år: Kan vinna allt som går att vinna: ligan, cupen, Champions League - och ännu ett VM-guld med Brasilien.
  • Källor: Barcelonatidningarna El Mundo Deportivo och Sport.

    Logga in för att följa

    Det är gratis och går snabbt!