Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

EM-premiären kan inte följas på sportbarer

Mats Enquist, generalsekreterare på Svensk Elitfotboll: ”Det är väldigt frustrerande”.
Linda Eriksson, kommersiell chef för sportbarkedjan O'Learys
Foto: Borje Svensson / Press
Foto: SVEN LINDWALL
Foto: KENNETH JONASSON

Från och med 1 juni börjar coronarestriktionerna att lätta upp. Krogar kommer att få ha öppet till 22:30, två timmar senare än nuvarande restriktioner. 

Detta är en mardröm för landets sportbarer. 

Sveriges EM-premiär mot Spanien den 14 juni börjar klockan 21, och barerna kommer behöva stänga innan matchens slut. 

– Vi ju så klart hoppats på ett mer positivt besked. Branschen är i ett jättetufft läge just nu, säger Linda Eriksson, kommersiell chef för sportbarkedjan O'Learys. 

Sedan i november har allmänna sammankomster endast fått ha åtta deltagare. Restriktionerna har inneburit en del sparsmakade klacksektioner på de senaste allsvenska matcherna. Men, under onsdagens pressträff med regeringen och Folkhälsomyndigheten meddelades det att lättnader i restriktionerna kommer att införas med start den 1 juni. 

Restauranger och barer har tidigare varit tvungna att stänga 20:30 och sluta servera alkohol klockan 20:00. Från och med den 1 juni kommer de i stället kunna ha öppet till 22:30 och servera alkohol fram tills klockan 22:00. 

– Vi är i ett läge där vi behöver tänka till kring hur alla kan ta sitt ansvar för smittspridningen. Vi har förståelse för att det kan behövas restriktioner både i vår bransch och i andra branscher. Sedan hade vi ju så klart hoppats på ett mer positivt besked. Branschen är i ett jättetufft läge just nu, men öppet till 22:30 är ju ett steg i rätt riktning i alla fall, säger Linda Eriksson, kommersiell chef för sportbarkedjan O'Learys. 

Restriktionerna ett blytungt besked för landets sportbarer

Fotbolls-EM i sommar kickar i gång den 11 juni. Den 14 juni klockan 21:00 möter Sverige Spanien i den första gruppspelsmatchen.

De som planerar att se matchen på en sportbar får vara beredd att beställa in sin sista öl strax innan domaren blåser av första halvlek. Mitt i andra halvlek kommer lokalen behöva vara tömd. 

– Det hade kunnat komma ett konkret förslag om att man inte får släppa in ytterligare gäster under pågående match men att de som har kommit dit kan få se på hela matchen fram tills den tar slut. Det skulle göra en oerhört stor skillnad för våra verksamheter, men också hela branschen egentligen, säger Eriksson.

Har ett sådant förslag varit aktuellt tror du?

– Jag vågar inte uttala mig om det, men vi från vår bransch hoppas ju att den förståelsen finns och att vi tillsammans kan hitta bra lösningar både för smittspridningen men också se till att vår bransch klarar sig. 

De nya restriktionerna

Den 1 juni ska nya deltagarregler träda i kraft, så att nuvarande deltagartak för om maximalt åtta personer höjs. 


• För inomhusarrangemang utan anvisade sittplatser består taket om åtta personer. Med anvisade sittplatser höjs taket till 50 deltagare. 


• För utomhusarrangemang utan anvisade sittplatser höjs taket till 100 deltagare. Med anvisade sittplatser: 500 deltagare. 


• För tävlingsarrangemang så som motionslopp höjs taket till 150 idrottsutövare. 


Kollo och lägerverksamhet för barn ska åter kunna arrangeras. 


Restauranger får hålla öppet till 22.30 med alkoholservering till 22, i stället för nuvarande stängningstid klockan 20.30. 


Nöjesparker ska kunna öppnas den 1 juni. 

Kommentatorn får fnatt efter kanonskottet: ”Vilket drömmål!”

Se de snyggaste målen från helgens omgång i Ettan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.