EM-magasinet finns nu ute i butik

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN

Sommartider, hej, hej… och väldigt snart bye, bye, till Friends i Solna som rekordarenan i dam-EM-fotbollen efter nio år på tronen.

41 301 åskådare såg finalen Tyskland–Norge 2013, men nu pulvriseras publikrekordet när England dukar till ett fotbollsparty vi aldrig tidigare skådat på EM-nivå.

Och det är ingen dröm längre, allt är på riktigt – inte en människa är där för syns skull.

FC Barcelona gav oss i våras två utsökta smakprov på kokande publikhav de luxe i Champions League hemma på Camp Nou:

■■ 91 553 åskådare mot Real Madrid.

■■ 91 648 mot Wolfsburg tre veckor senare.

Häftigt är bara förnamnet, det är ju så mycket mäktigare än så; det slutliga erkännandet, att produkten är kommersiellt hållbar och attraktiv. Men det gäller att spela korten och bollen rätt framöver: Efter herrarnas kvalmiss till Qatar-VM utgör Caroline Seger och gänget svensk landslagsfotbolls stolta flaggskepp med finfin exponering i stora mästerskap såväl 2022 som 2023. Läget att verkligen etablera sig som folkets lag fullt ut har aldrig varit mera gynnsamt.

För att höja tempen ytterligare har vi – enligt gammal god sed – knåpat ihop den här läsvärda EM-guiden. Blandningen av dåtid, nutid och framtid med bokstäver och siffror är närmast salig. Du möter bland andra profilerna Fridolina Rolfö och Hedvig Lindahl i stora reportage. Och Ada Hegerbergs återkomst i landslaget... här snackar vi klass och spetskompetens på skyhög nivå.

Dessutom:

›› Svenska EM-skyttedrottningen om livet framför tv-kameran efter karriären.

›› Nostalgi-special om det blågula premiärguldet och hela EM-historien.

›› Massor av fakta, getingbetyg, statistik, tabeller och resultat.

Så leta fram flytvästen och scouta lämplig fontän i sommar. Det här kan bli hur kul som helst och ännu en klassiker att glädjas åt och med. Vi behöver det i en turbulent verklighet runt omkring oss.

Om vi är klara…? Jajamensan, fattas bara! Så god läsning, med start i midsommar, som räcker lång tid framöver. Och som alltid: Mycket nöje.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.