Vera Pauw avslöjar hemlighet – anklagar maktmän för våldtäkt

Vera Pauw.
Foto: IMAGO/INPHO/RYAN BYRNE / IMAGO/INPHO PHOTOGRAPHY WWW.IMAGO-IMAGES.DE
Hedvig Lindahl.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

I 35 år bar fotbollsprofilen Vera Pauw på sin hemlighet.

Nu vågar hon berätta.

Pauw har polisanmält tre maktmän inom sporten för våldtäkt och sexuella övergrepp.

– Jag vill ha upprättelse för allt lidande, säger hon enligt irländska Independent. 

Den nederländska fotbollsprofilen har legendarstatus i hemlandet efter bland annat 15 år i landslaget som spelare och sen sju år som förbundskapten.

1988 blev Vera Pauw också historisk som landets första kvinna att skriva på ett proffskontrakt med en utländsk klubb och sen ett par år tillbaka är 59-åringen förbundskapten för det irländska landslaget.

I alla år bar hon på en mörk hemlighet.

I ett officiellt uttalande, publicerat på Twitter, berättar nu fotbollsprofilen att hon som ung spelare utsattes för en våldtäkt av en högt uppsatt man inom det nederländska fotbollsförbundet.

”I 35 år har jag hemlighållit detta för världen, för min familj, från mina lagkamrater, mina spelare, mina kolleger och, kan jag nu konstatera, för mig själv”, skriver hon i uttalandet.

Pauw utsattes för våldtäkt

Hon skriver vidare att hon senare under karriären utsattes för två sexuella övergrepp. Även dessa ska ha begåtts av två män med maktposition på förbundet.

”Alla dessa tre män jobbade vid tidpunkterna inom den nederländska fotbollen. Endast de jag har kunnat lita på har, fram tills nu, känt till de fall av systematiska sexuella övergrepp, maktmissbruk, mobbning, skrämsel, utfrysning och framing som jag utsattes för som spelare och förbundskapten för der nederländska landslaget”.

Pauw skriver att hon plågats av ångest varje dag i 35 år och att minnena har kontrollerat hennes liv.

”För många framstår jag som en kaxig och högljudd fotbollstränare, en tuff kvinna som har tagit sig till toppen i en mansdominerad värld. Det kunde inte vara längre från sanningen”.

Enligt 59-åringen har hon genom åren försökt ta upp övergreppen med fotbollsförbundet, men inte känt att hon fått något gehör. Hon skriver att somliga hellre tystar ner anklagelserna än erbjuder henne stöd. 

– Jag upplevde det inte som våldtäkt då. Jag har alltid försökt intala mig själv att jag inte blev våldtagen. Det var mitt eget fel, säger hon enligt irländska Independent.

– Jag kände en sån fruktansvärd skam.

Har polisanmält männen 

Efter att ha lämnat in fem rapporter till förbundet utan resultat hörde hon i stället av sig till polisen.

”Tro mig, min berättelse är sann. Jag vet att detta, att jag går ut med det offentligt, kommer att rikta strålkastarna mot mig på ett sätt som jag aldrig varit med om tidigare. Men jag hoppas att andra inom fotbollen, som utsatts för liknande saker, också ska våga träda fram och berätta sin historia. Det kommer inte bli lätt för mig och min familj och jag ber er att respektera det lilla som är kvar av mitt privatliv”.

Pauw avslutar meddelandet:

”Det här är den jag är. Jag behöver inte gömma mig längre. Jag hoppas att jag kan fortsätta leva mitt liv i frihet”.

Det irländska fotbollsförbundet blev enligt Independent ”chockat” av berättelsen och har nu kommit med ett uttalande efter Pauws publicering där de uttrycker sitt fulla stöd för förbundskaptenen.

Även den svenska landslagsmålvakten Hedvig Lindahl har uttalat sig gällande Vera Pauws uttalande.

”Väldigt starkt av Vera Pauw. Jag hoppas att det här kan få dig att läka. Jag står fast vid min känsla, att metoo-vågen inom fotbollen inte är över. Troligtvis har den bara precis startat”, skriver Lindahl på Twitter.


TV: Hedvig Lindahls önskan inför EM

https://twitter.com/hedvig_lindahl/status/1543140918483718146