Så skyddas landslaget: ”Ska inte synas i onödan”

Carden Park utanför Chester där Sverige har sin bas under EM.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Stefan Dejemyr, landslagets säkerhetsansvarig.
Foto: ANDERS BJURÖ/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

CHESTER. Planeringen har pågått under lång tid. 

Allt för att maximera säkerheten kring det svenska landslaget.

Ett avskärmat boende och regler kring att inte väcka uppmärksamhet är ett par av åtgärderna. 

– Hela arbetet grundar sig i hot- och riskanalyser, säger landslagets säkerhetsansvarige Stefan Dejemyr och berättar att spelarna uppmanas att inte synas i onödan. 

Sedan tre dagar är det svenska landslaget på plats i England inför stundande fotbolls-EM.

Sverige bor en halvtimme utanför Chester på Carden Park, en lyxig spa- och hotellanläggning där man också har tillgång till en träningsplan. 

Men det är inte bara för de fina faciliteterna som det svenska förbundet valt just Carden Park. 

Det är också ur ett säkerhetsperspektiv. 

– Carden Park är på många sätt en väldigt väl förberedd EM-bas, även ur ett säkerhetsperspektiv. Vi är långt bort, fredade och till viss del avskärmade. Det finns en mycket bra infrastruktur kring säkerheten på plats, säger landslagets säkerhetsansvarige Stefan Dejemyr. 

Just planeringen kring säkerheten för det svenska landslaget har varit och är stor under EM. 

– Vi har jobbat ganska länge med planeringsarbetet i nära samarbete med arrangören i England. Hela arbetet grundar sig i hot- och riskanalyser. ”Vad är det som kan tänkas hända under den här tiden och hur ska vi dimensionera kring det?”, säger Dejemyr och fortsätter:

– Det här är något vi gör inför varje samling, det spelar ingen roll om det är en mindre träningssamling eller om det är ett stort mästerskap. Men det blir en större apparat nu, vi är borta längre och vi är en stor grupp.

– Jag har lagt ned ännu mer tid nu än tidigare samlingar. 

”Finns potentiella risker”

I England bedöms EM som ett välorganiserat evenemang med låg risk. 

– Men man kan aldrig bortse, oavsett var man åker i världen, att det finns potentiella risker. De pratar vi alltid med gänget om. Trafikrisker, sjukdomsfall, stölder på hotell eller vad det nu kan vara. Sedan finns det så klart osannolika händelser, som terrorattentat. Det måste vi beakta och jobba aktivt med. Även om sannolikheten är extremt låg att det skulle hända och att vi skulle vara inblandade i det, säger Stefan Dejemyr och berättar att man har en kontinuerlig dialog med spelare och ledare kring säkerhetsläget. 

– Rent konkret handlar det om att vi jobbar med vårt krishanteringsarbete väldigt, väldigt noga. Vi informerar våra ledare och spelare om hur vi agerar när vi går utanför normalläge. 

”Skapa lugn i gruppen”

Finns det spelare i laget som känner oro för vistelsen i England?

– Min upplevelse är att vi är trygga i gruppen och det vi gör i vår planering. Sedan kan jag förstå att enskilda personer känna oro utifrån den information man tar del av i media. Och utvecklingen i världen gör att ganska många har fokus på de frågorna. 

– Det tycker jag är bra, det betyder att man får dialog kring de här sakerna. Och att man sedan kan lägga de frågorna åt sidan och fokusera på matcher och träningar. 

– Det är målet med mitt arbete, att skapa lugn i gruppen. 

Finns det en högre risk att det skulle inträffat något nu i England än under tidigare mästerskap?

– Risken att vi skulle bli utsatta är inte speciellt mycket högre än tidigare men vi för en dialog kring det, vilket gör att vi blir ännu bättre när det kommer till säkerhetsfrågor. 

”Vi ska inte synas i onödan”

På EM-basen Carden Park kan de svenska spelarna röra sig fritt, men lämnar man EM-basen är det ett annat läge.

– Mitt råd om vi åker ut och vill ha frihet är att vi klär oss civilt, vi ska inte synas i onödan eller väcka uppmärksamhet i onödan. Det är en generell rekommendation från mig numera. Man kan inte bedöma att det är farligare i Georgien än vad det är i Sverige. De här händelserna, de dyker upp när man minst anar det, säger Stefan Dejemyr. 

TV: Blågult Inifrån: ”Trodde Sverige var Danmark”