Rytting Kaneryds succéinhopp gav seger mot Brasilien

Johanna Rytting Kaneryd firar 1-1.
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Sverige vann med 3-1 mot Brasilien.
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Upplagt för fest med publikrekord när Sverige mötte Brasilien på Friends arena i Stockholm.

Då ordnade Johanna Rytting Kaneryd en drömdebut med mål efter bara 65 sekunders spel.
Sverige vände och vann efter två mål på mindre än två minuter och vann med 3-1.

– Jag hade lovat bort min matchtröja till pappa om jag gjorde mål, så jag höll vad jag lovade, säger Rytting Kaneryd efter sitt första landslagsmål. 

Rekordpubliken 33 218 hade kommit till Friends arena för att heja fram Sverige i den sista matchen inför EM. 

– Det var jättekul med den här publiken, bara glädje. Och en bra träning inför att vi ska åka och spela på de stora arenorna. Jag kände ingen nervositet, säger Hedvig Lindahl som vaktade Sveriges mål. 

Men det behövdes ett trippelbyte och ett superinhopp för att Sverige skulle visa formen.

Peter Gerhardsson ställde upp med en startelva utan Caroline Seger, som har en lindrig fotskada, ett sår. Han valde även att vila Arsenalstjärnan Stina Blackstenius i första halvlek. 

Men spelet hade mycket att önska. Sverige spelade med lågt tempo och när de väl hittade ytor saknades skärpan i den sista tredjedelen av planen. 

Brasilien tog ledningen

I början av andra halvlek kunde Brasilien också ta ledningen efter att Magdalena Eriksson hamnat på mellanhand. Fernanda frispelade Debinha som iskallt satte skottet vid ena stolpen.  

I Brasilien imponerade framför allt tekniska anfallslöftet Kerolin, som spelar i North Carolina och som spås bli världens bästa spelare. 

Hon hade redan i första halvlek ett farligt skott från nära håll som Hedvig Lindahl kunde rädda, och skapade hela tiden oro i Sveriges backlinje. 

Sveriges vändning kom efter att Peter Gerhardsson gjort ett trippelbyte efter det brasilianska målet. 

Olivia Schough, Johanna Rytting Kaneryd och Stina Blackstenius plockades in. Och vilken succé det blev. Efter bara 65 sekunder kunde Johanna Rytting Kaneryd  visa att hennes storform håller i sig. 

Lovade bort matchtröjan

Häckenspelaren, som bara gjort tolv landskamper, dribblade sig genom backlinjen, kom fri med Lorena och placerade sedan lugn in bollen i mål - framför ögonen på sin familj. 

– Jag hade lovat bort min matchtröja till pappa om jag gjorde mål, så jag höll vad jag lovade, det var skönt, säger Rytting Kaneryd. 

Hon fortsätter:

– Det är som sagt obeskrivligt. Bara det att han (pappa Dan) säger det innan matchen och att han på något sätt förutspådde det här. Det är bara ren lycka och jag är otroligt stolt över att jag tagit mig hit och att jag får komma in och visa vad jag går för.

Hon berättar om känslan när hon såg bollen gå i mål.

– Det är så mycket tankar som svävar omkring. Det känns som man knappt hinner ta in det. Jag såg ”Nattis” (Nathalie Björn) och Filippa (Angeldahl), två av mina närmsta vänner komma och fira och att få göra med tillsammans dem, det är bara ren lycka.

Vinst: 3-1 till Sverige

Och kort därefter kunde Lina Hurtig nicka in 2-1. Inom loppet av två minuter hade Sverige vänt matchen. 

En frispelad djupledslöpande Stina Blackstenius kunde sedan fastställa slutresultatet till 3-1 med en iskall lobb över Lorena.

– Det kändes bra att komma in med energi, målet jag gör var verkligen inget Stina-mål, det kom bara över mig. Jag blev nästan chockad själv, säger Stina Blackstenius. 


Tv: Kaptenen om sin skada