Pressen på Sverige: ”En helt ny situation”

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

BÅSTAD. Efter brons och silver de tre senaste året har Sverige ett tydligt guldmål. 

Men den höga målsättningen i EM innebär också en press. 

Något som de svenska landslagsspelarna är medvetna om. 

– Vi har aldrig varit i den här situationen tidigare. Alla kommer vilja slå Sverige nu, säger Olivia Schough. 

I VM i Frankrike för tre år sedan föll Sverige mot Nederländerna i semifinalen. Men i bronsmatchen mot England blev det seger.

I OS förra sommaren tog sig Sverige hela vägen till final, men efter straffar blev det en tung förlust mot Kanada. 

Efter brons och silver de senaste tre åren är målsättningen i kommande EM glasklart: Guld. 

– Vi kan inte sikta lägre efter det vi har uppnått de senaste åren. Men det återstår att se om det är ett bra sätt att prata utåt om att man vill nå hela vägen, säger Fridolina Rolfö. 

Med guld som mål kommer också pressen, något de svenska spelarna är medvetna om. 

– Det finns en befogad press på vårt lag med tanke på vad vi har presterat de senaste åren. Men jag kan även känna att det finns en press på mig individuellt. Dels kommer den från mig själv, för att jag vill prestera i stora matcher, bidra med att göra mål. Men jag kan också känna en press utifrån, säger anfallsstjärnan Stina Blackstenius. 

”Vi måste prata om det”

Olivia Schough menar också att det är en helt ny sits för det svenska laget. 

– Vi har aldrig riktigt varit guldfavoriter och det är någonting vi måste prata om. Vi har vår idrottspsykolog som hjälper oss med de bitarna, säger Schough och fortsätter: 

– Alla kommer vilja slå Sverige nu, det är inte heller något vi är vana vid. Vi har kunnat smyga lite underifrån och överraska, nu är det tvärtom och det är något vi måste hantera. 

Schough betonar också vikten av landslagets psykolog Rasmus Liljeblads betydelse. 

– Vi älskar Rasmus, han har jobbat med oss sedan Peter (Gerhardsson, förbundskapten) kom in i landslaget. Och han har en otrolig påverkan på vår grupp på ett positivt sätt. Han får oss att prata om allting, och han finns alltid tillgänglig, det är en otrolig trygghet att ha honom.

”Det är upp till varje spelare”

Även Hanna Glas känner av pressen och berättar att det är något man jobbar med inom laget. 

– Vi kommer säkert göra det ännu mer i och med att vi är i en ny situation och titta på vilka utmaningar som kommer med det. Vad som kan gynna oss och vad som kanske kan påverka oss negativt och hur vi ska hantera det i så fall, säger Glas. 

Landslagets psykolog Rasmus Liljeblad menar att spelarna känner att psykologi är en viktig del i att prestera på den yttersta nivån och att det blir ännu tydligare i mästerskap. 

– Om man upplever press är det viktigt att vara medveten om det. Och om man ser det som ett problem eller inte. Utifrån det jobbar vi med det både individuellt och i grupp. När det kommer till det individuella är det efter behov och upp till varje spelare, säger Liljeblad. 

TV: Se Rolfös fina gest – ger bort skor