Pia Sundhage har inte kontakt med svenska landslagspelarna

Berättar om guldet i Luton för 38 år sedan.
Pia Sundhage.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Flera av de svenska landslagsstjärnorna fanns med redan under Pia Sundhages tid som förbundskapten.

I kväll ställs Pia Sundhage mot sina gamla spelare. 

Hur ser deras relation ut i dag?

– Jag håller inte kontakten med några spelare, säger Pia Sundhage. 

Pia Sundhage är tillbaka i Sverige. Under de fem år som gått sedan Sundhage lämnade jobbet som svensk förbundskapten har Blågult tagit VM-brons i Frankrike 2019, OS-silver i Japan förra sommaren och klättrat till en andraplats på Fifas världsrankning.

Pia Sundhage är imponerad. 

– Peter (Gerhardsson, förbundskapten) har gjort ett fantastiskt jobb och är säkert jättestolt. Men det är jag också över ett svenskt landslag som är riktigt bra, säger hon. 

”Håller inte kontakten”

Flera av spelarna i EM-truppen fanns med i landslaget redan på Pia Sundhages tid.

Själv lyfter Brasiliens förbundskapten fram spelare som Stina Blackstenius, Fridolina Rolfö och - som Sundhage själv uttrycker det - ”tanten” Caroline Seger. 

Sundhage tycker att hon har en bra relation till det svenska landslaget – men har inte någon kontakt med sina tidigare spelare.

– Jag håller inte kontakten med några spelare. Det har jag inte gjort i Kina eller USA. 

Pia Sundhage om Sveriges utveckling

Samtidigt som Pia Sundhage leder Brasilien genom en generationsväxling har Sverige etablerat sig som ett av världens bästa landslag. Från andra sidan jorden har Pia Sundhage följ det svenska landslagets framfart i VM och OS. 

– Det som har hänt efter 2017, spelarna och ledarteamet har gjort det fantastiskt. Jag hoppas att de njuter av resan, för det är av allra högsta internationell nivå. Tittar man på Sveriges världsrankning (tvåa), man är i OS-final och skulle vunnit guld, tycker jag. Dessutom är man i mångas ögon, tror jag, favoriter till ett EM-guld. Det är en resa rätt upp som är mycket imponerande, säger hon.

Själv jobbar Sundhage med att etablera en vinnarkultur i ett ungt brasilianskt landslag. Det har gjort att prestationerna ibland är bra, ibland sämre. På midsommarafton mötte Brasilien Danmark i Köpenhamn och förlorade med 2-1.

– Det finns ett ungt lag som stundtals kan spela riktigt bra. Hittar vi en kombination mellan de unga kan det bli fantastiskt. Men det kan också vara riktigt dåligt och svårt, säger Pia Sundhage.