Larmet inför EM-festen: ”Spelarna blir utbrända”

Caroline Seger spelade match med Rosengård så sent som i söndags och har vilat de två ifrån de två inledande träningspassen på förlägret i Båstad.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stina Blackstenius.
Foto: NICLAS JÖNSSON / BILDBYRÅN
Hanna Glas.
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

BÅSTAD. Ligor som pågår in i det sista och allt tidigare samlingar för landslagen. 

Inför kommande fotbolls-EM i England kommer larm om att det tuffa schemat riskerar att bränna ut spelare. 

Samtidigt vittnar spelare i det svenska landslaget om att tiden för återhämtning är knapp.  

– Det är inte optimalt när man bara får två dagars vila innan det drar i gång igen, säger Stina Blackstenius. 

Den 6 juli spelas EM-premiären mellan England och Österrike på Old Trafford i Manchester. Knappt en månad senare, den 31:e juli, avgörs finalen på Wembley i London. 

Men både innan och efter mästerskapet är det ett tajt schema för många av spelarna. 

När Sverige i går inledde sitt uppladdningsläger i Båstad kom de damallsvenska spelarna direkt från match.

– Det här är spelare som inte bara har spelat en match, de har spelat väldigt, väldigt, mycket. Det är viktigt att vi pratar med dem som har haft ett tufft schema och ger dem möjlighet att värdera om de ska vara med på träningarna, säger förbundskapten Peter Gerhardsson. 

Både under måndagens och tisdagens träning i Båstad vilade Caroline Seger och Olivia Schough. Inte på grund av skador utan just av återhämtningsskäl. 

– Vårsäsongen har varit lite mer intensiv än vad den varit tidigare på grund av skadorna vi haft, det har blivit en hel del speltid, säger Olivia Schough. 

Utlandsproffsen däremot har i snitt haft ett par veckors ledighet innan EM-lägret i Båstad. Men för dem drar en helt ny säsong i gång direkt efter mästerskapet. 

– Jag minns något mästerskap som jag bara var ledig två dagar efter, säger Arsenal-stjärnan Stina Backstenius och fortsätter: 

– Efter OS i somras hade jag bara fem eller sex dagar innan vi åkte på träningsläger. Och det är absolut inte optimalt om man ska orka spela en hel säsong på den nivån man vill. 

Inför EM i England har Stina Blackstenius dock haft ett par veckors ledighet, något som hon uppskattar. 

– Det är viktigt, inte minst för att mentalt få släppa fotbollen lite och allt som har med prestationer att göra. Att inte ha krav på sig själv eller från andra.

”Så trött mentalt”

Blackstenius får medhåll av Hanna Glas, till vardags i Bayern München, om att tiden för återhämtning efter OS förra sommaren var alldeles för kort. 

– Det var väldigt tufft. Jag tror att vi hade fem dagar ledigt, och de i damallsvenskan hade väl ännu färre. 

Glas har även hon varit ledig ett par veckor innan EM, men hade hellre sett att ledigheten kommit efter mästerskapet.

– Vila borde prioriteras mer efter mästerskap än innan, i alla fall om jag ser på det för egen del. Vi har pratat om det i laget, att man är väldigt trött just efter mästerskap och det är då man behöver vila. Jag kommer ihåg efter VM i Frankrike, då hade jag tre veckor men jag var inte alls redo när jag kom tillbaka, jag var så trött mentalt. Klubben var schyst och lät mig vila då.

Hur man ska få till mer tid för återhämtning har Hanna Glas inte något svar på. 

– Det är svårt med tanke på hur kalendern ser ut, men det är något man verkligen behöver se över.

”Spelare blir utbrända”

Samtidigt som spelare vittnar om att de i perioder inte har haft tid att återhämta sig så slår flera europeiska klubbar larm om att det tuffa schemat. Enligt Telegraph finns en ”stor oro” bland toppklubbarna i Europa att spelarna kommer brännas ut fysiskt och att risken för skador ökar. 

Bayern Münchens sportchef Bianca Rech är kritisk till att många förbund inleder sina landslagsläger allt tidigare. 

– Spelarna blir utbrända. Det här är ett stort problem som vi behöver prata om. Det finns ingen tid att andas längre. Vi måste ha en öppen diskussion om när spelare ska släppas. Det måste vara en fast regel som följs av alla, säger Rech i en intervju med The Telegraph

TV: Gerhardsson: ”Känner ingen oro”