Jonas Eriksson varnar för okunskap i fotbolls-EM 2022

Foto: OLLE SPORRONG
Foto: JASON CAIRNDUFF / REUTERS BILDBYRÅN

MANCHESTER. VAR används i EM - trots att merparten av domarna aldrig använt videogranskning.
Det kan leda till problem varnar den tidigare VM-domaren Jonas Eriksson. 

– Det kommer påverka dem och de kommer tänka ”Oj, vad händer nu?”, säger han.

Jonas Eriksson återvänder som expert i SVT under sommarens EM i England.

Den tidigare VM-domaren ska på nytt ge sin expertkunskap efter 18 år inom världsfotbollen.

Han är orolig för att VAR-systemet kan leda till problem under EM. 

– Alla domare som dömer turneringen, 13 kvinnor, har inte dömt med VAR tidigare och helt plötsligt ska de in i turneringen och döma med VAR. Det är klart det blir speciellt. Det finns undantag, Stephanie Frappart i Frankrike dömer i Ligue 1, där finns det VAR, och i 3 Bundesliga har Riem Hussein dömt några matcher, men det är ju inte vardag för alla de här som det är för herrarna. 

– Det är speciellt. Det kommer påverka dem och de kommer tänka ”Oj, vad händer nu?” och ”Vad ska jag göra nu för något?” Det kan leda till osäkerhet. 

Foto: MATTHIEU MIRVILLE/DPPI/SHUTTERSTOCK / MATTHIEU MIRVILLE/DPPI/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

”Inte alltid positivt”

Bara VAR-systemet i sig kan skapa osäkerhet, även för den som är van att arbeta med videogranskning. 

– Dels vet du att det finns en mekanik, någon som tittar på vad du gör och korrigerar dig. Och bara den känslan av att någon kan korrigera dig är inte alltid positiv. Även om man säger döm som du brukar döma.

– Plus, i vissa lägen ska du hålla spelet så att de hinner göra ”review”. Vilka ord ska du använda? Ska du göra tecknet först eller blåsa först? Det är till stor del ett nytt sätt att arbeta på som skapar en osäkerhet. 

Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN / BILDBYRÅN
Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN / BILDBYRÅN

”Händer konstiga saker” 

Jonas Eriksson, som i boken ”Korthuset” gav en inblick i livet som mästerskapsdomare, tror även att den förväntade storpubliken på många av EM:s matcher kommer leda till tuff press för både domare och spelare. Är man inte van vid fullsatta arenor som Old Trafford kan det leda till nervositet och misstag. 

– Det gäller även spelarna. Man är inte van vid att spela inför 50000, säger han. Det låter inte lika mycket på läktarna när man spelar sina vanliga landskamper och det gör att man inte är van att hantera de situationerna. 

– Kring damfotbollen sker det lite konstiga situationer. Det sker udda situationer. Det sker alltid mer än vad det gör i en vanlig herrmatch, saker som är svåra att läsa så därför blir alltid diskussioner. Jag pratade om landslagsspelare om det och det vet inte varför, men det händer ofta konstiga saker av olika skäl.

LÄS MER: Orden från Magda ”Har pratat om det”