Gerhardssons chock efter segern mot Brasilien

Peter Gerhardsson.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

CHESTER. Sverige vann EM-genrepet mot Brasilien med 3–1. 

Trots det chockades förbundskapten Peter Gerhardsson av analysen efter matchen. 

– Det var inte alls de siffrorna jag hade förväntat mig, säger han.

Inför rekordpublik på Friends arena vann det svenska damlandslaget EM-genrepet mot Brasilien med 3–1 för drygt en vecka sedan. 

Sverige lyckades vända och vinna matchen efter mål av Johanna Rytting Kaneryd, Stina Blackstenius och Lina Hurtig. 

Trots seger menade flera spelare att det fanns mycket att lära sig, delvis att kunna stå emot de snabba kontringarna Brasilien lyckades med. När förbundskapten Peter Gerhardsson mötte media för första gången vid Sveriges EM-bas i Chester hade han samma analys. 

– Vi behöver kolla på backlinjens agerande men också varför de fick de svårigheterna ett par gånger under matchen. Och det handlar om hur vi försvarar högre upp, du behöver hindra att passningen slås och hinner vi inte det måste vi ta bättre beslut, är motståndarna rättvända och har djupledshot måste du ta djup, säger Gerhardsson efter att ha analyserat matchen mot Brasilien.

Siffrorna ställde Gerhardsson

Redan under den första träningen på söndagskvällen låg mycket av landslagets fokus på just det. 

– Sedan vet man inte med Nederländerna, de spelar på ett annat sätt och jag hade kanske hoppats att fler saker var direkt kopplade dit från matchen mot Brasilien. 

Flera spelare menade att matchen mot Pia Sundhages Brasilien var en bra genomkörare och att det är viktigt att ha med sig en seger in i ett mästerskap. För Peter Gerhardsson ändrades känslan från genrepet när han tog del av statistik från matchen. 

– När vi kollade på matchen så var mer överlägsna än vad jag tyckte, vi hade 19-6 i att gå in i motståndarnas tredjedel och det är stora siffrorna i den här typen av match. Vi hade mer kontringar än Brasilien. Det var inte alls de siffrorna jag hade förväntat mig, säger han. 

”Då kan vi såra dem”

Förutom att försvarsspelet behöver bli bättre och beslutsfattandet steppa upp, poängterar Gerhardsson också att offensivt finns det saker som kan förbättras inför EM-premiären på lördag. 

– När vi väl vinner boll så måste vi bli bättre på att spela framåt och ta både korta och långa djupledslöpningar. Det kan vi ha nytta av mot Nederländerna som spelar en hel del i backlinjen och då kan vi såra dem, säger han. 

TV: Asllanis första ord om flytten till Milan