Svenska spelarna om den hårda konkurrensen

Sofia Jakobsson.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

CHESTER. Konkurrensen om de offensiva platserna i den svenska EM-elvan är stenhård.

Frågan är om den någonsin har varit tuffare? 

– Vi har många spelare i bra form vilket är otroligt positivt, säger Sofia Jakobsson. 

– Det här är det absolut bästa vi har haft, säger förbundskapten Peter Gerhardsson. 

I genrepet mot Brasilien fick Fridolina Rolfö, Lina Hurtig och Sofia Jakobsson chansen från start som anfallstrio. Lina Hurtig gjorde ett av Sveriges mål i 3-1 segern. De andra två gjordes av inhopparna Johanna Rytting Kaneryd och Stina Blackstenius. 

Efter matchen konstaterade Peter Gerhardsson att han under sina fem år som förbundskapten sett en förändring i konkurrenssituationen. När han tillträdde var det gott om mittbackar som slogs om platserna i startelvan. Under åren har det övergått till att konkurrensen är som hårdast i anfallet. 

– Det här är det absolut bästa vi har haft. Och då har vi spelare hemma som skulle kunna varit här i de offensiva positionerna. Det är riktigt bra. Men man kan prata mycket, men det handlar om för spelarna att visa när man kommer in eller startar att det hela tiden är något att hålla fräscht, säger han. 

När Sofia Jakobsson byttes ut mot Brasilien fick hon se sin ersättare, Johanna Rytting Kaneryd, göra ett drömmål efter en minut på planen. 

– Det är så klart att det är en konkurrenssituation vem det än är. Oerhört fint mål av Johanna. Bra spelare i bra form behöver vi, säger Sofia Jakobsson. 

Sofia Jakobsson: ”Fantastiskt”

Men om det är den tuffaste konkurrensen i landslaget är 32-åriga Jakobsson, som debuterade i landslaget redan 2011, inte säker på. 

– Det är svårt att säga. Man tycker alltid att det är den tuffaste när man går in i ett mästerskap. Men vi har många spelare i bra form vilket är otroligt positivt.

– Den är fantastisk och positiv för ett landslag som förmodligen ska gå väldigt långt i den här turneringen, fortsätter hon. 

Anfallaren Lina Hurtig, 26, håller däremot med sin förbundskapten om att konkurrensen om de offensiva platserna i startelvan aldrig har varit hårdare. 

Juventusanfallaren ser det som en nyckel för att Sverige ska kunna gå hela vägen i sommar.

– Det tror jag verkligen. Man behöver fler än de elva som börjar på planen. 

Lina Hurtig om konkurrensen

Själv har Lina Hurtig spelat mycket central anfallare i landslaget på sistone. Men det har också blivit spel till vänster och som släpande anfallare, en ”tia”, en kort stund i genrepet mot Brasilien. 

– Jag har varit runt lite, men mest centralt och det är en roll som jag försöker göra bättre match för match, säger hon. 

Peter Gerhardsson lyfter fram just spelarnas flexibilitet som nyckeln till den ökade konkurrensen i den svenska offensiven.  

– Vi har bra alternativ också. Ibland kopplat till form, men också beroende på vilket motstånd vi möter, säger Peter Gerhardsson. 

Gerhardsson om matchen mot Brasilien: ”Inte alls vad jag förväntat mig”