Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fotbolls-EM 2022: Så skyddar sig landslaget

Foto: Carden Park Hotel
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

CHESTER. Coronasmittan har letat sig in i landslaget.

Två spelare och en ledare är isolerade efter att ha lämnat positiva antigentest.

Nu stramar landslaget åt rutinerna för att undvika att smittan sprider sig.

– Det är klart att man blir orolig, men man får bara acceptera det, säger Nathalie Björn.

Beskedet kom på eftermiddagen dagen efter storsegern mot Portugal.

Två spelare och en ledare har testat positivt för covid-19, och den planerade pressträffen med spelare och ledare flyttades fram och ändrades om. 

– Det första fallet upptäckte vi vid vår frågescreening som har varje dag. Sen valde vi att testa övriga och då hittade vi två fall till, säger landslagets läkare Houman Ebrahimi.

De tre personerna uppges ha milda symtom.

Landslaget har gjort en smittspårning efter de tre fallen. Där har alla personer testat negativt. Spelarna och ledaren som har testat positivt är isolerade. 

Nu skärper landslaget sina rutiner för att motverka att smittan sprids vidare. 

– Vi har rutiner som är i olika steg, nu skärper vi våra restriktioner ännu mer, det innebär att vi inom laget kommer ha munskydd inomhus när vi inte kan hålla avstånd. Men utomhus där vi kan hålla avstånd kommer vi vara utan, säger Houman Ebrahimi. 

På tisdagen är Sverige träningslediga. Trots att covid-19 har letat sig in i truppen har de friska spelarna inte fått restriktioner kring att umgås under den lediga dagen.

– Det är en balansgång att må väl och kunna skydda sig. Just nu är det så att tills vi har bättre kartlagt läget är att de har munskydd i slutna områden och inomhus där vi inte kan hålla distans, säger Houman Ebrahimi.

Nathalie Björn om covidsmittan

Mittbacken Nathalie Björn berättar att hon använder munskydd, tvättar händerna extra mycket och använder handsprit för att undvika att bli smittad.

– Vi måste vara ännu mer skärpta i allt det vi gör så att det inte blir stort. Vi vet alla att covid kan smitta väldigt lätt. Det är klart att man blir orolig, men man får bara acceptera det, säger hon.

Hon kommer att umgås med sina lagkamrater under den träningsfria tisdagen.

– Jag ville inte sitta själv inlåst på rummet, jag vill ändå kunna njuta av EM.

Målvakten Hedvig Lindahl säger att landslaget har tagit höjd för eventuella fall av covid-19 under EM. Samtidigt menar Lindahl att det aldrig går att skydda sig till 100 procent.

– Hade vi gjort på något annat sätt kanske vi hade haft en annan situation. Jag träffar ingen. Visst, man kommer alltid träffa på servicepersonal, folk som dukar av, städerskor, folk som kör bussen. Det är helt omöjligt att vara hundra procent men vi har gjort ett bra jobb, säger hon. 

– Vi har verkligen haft katastroftänk i vad som kan ske. Är det viktiga positioner vi förlorar kan det bli avgörande, men jag tycker vi har en väldigt stark trupp.

Magnus Wikman: ”Det är min vardag”

För assisterande förbundskapten Magnus Wikman och hans kollega Peter Gerhardsson innebär covidfallen i truppen att han inte med säkerhet kan veta hur många spelare som är tillgängliga vid nästa träningspass. Det försöker han tänka bort och i stället fokusera på de friska spelarna.

– Det är min vardag att lägga kraft på det jag kan påverka, och det är spelarna som är friska, säger han.

Wikman lyfter fram att han behöver tänka på avståndet till spelarna när han har kontakt med dem ute på träningsplanen.

– Avstånd och närhet till människor är något som är en del av av tränare till spelare och spelare till tränare när man kommunicerar. Man måste tänka lite på avstånd i stället. Det kanske kommer ta en timme eller en dag innan man hittar rutiner, säger han.