Fotbolls-EM 2022: Fran Kirby tillbaka efter trötthetssyndromet

Fran Kirby.
Foto: CRAIG BROUGH / BILDBYRÅN
Fran Kirby och Ellen White.
Foto: MELANIE LAURENT/DPPI/SHUTTERSTOCK / MELANIE LAURENT/DPPI/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Fran Kirby med en syrgasmask i april 2022.

CHESTER. För två månader satt Fran Kirby, 29, hemma med en syrgasmask och tänkte inte ens på EM.

I kväll spelar hon premiär inför ett fullsatt Old Trafford i Manchester. 

– Jag har behövt hantera det i fem eller sex år, säger Kirby till The Guardian

– Vi stöttar varandra i allt man gör, säger Sveriges målvakt Zecira Musovic. 

I mitten av april meddelade Chelseas tränare Emma Hayes att anfallsstjärnan Fran Kirby, 29, skulle bli borta från fotbollen på obestämd tid. 

Anledningen var ett trötthetsproblem som inte kunde definieras närmare.

En dryg vecka senare lade Kirby själv ut en bild på sitt Twitterkonto där hon satt i en soffa med en syrgasmask över ansiktet. För The Guardian berättar Kirby att hon ställde upp ett syrgastält i sitt hus.

– Vi visste inte hur lång tid det skulle ta, om det skulle ta två veckor eller fyra månader. Det var bara att jobba med de bästa specialisterna och få de bästa råden jag kunde få, säger hon till The Guardian. 

https://twitter.com/frankirby/status/1518302261461635074?s=20&t=cv0qn8KKd6OeTQFqH5Vpgw

Fran Kirby om återkomsten till fotbollen

Där och då ville Fran Kirby inte ens tänka på sommarens stora höjdpunkt. EM på hemmaplan, där England dessutom målats upp som en av favoriterna att ta hem hela turneringen. 

– Jag tänkte inte på att ta en plats i EM-truppen mellan februari och april. Det fanns inte i mitt huvud. Jag tror att det är en anledning till att jag mår så mycket bättre när jag är i den här miljön, eftersom jag inte stressat upp mig över att missa vissa händelser, säger hon. 

I maj började Kirby träna med Chelsea igen, och den 15:e juni fick hon till slut en plats i förbundskapten plats i Sarina Wiegmans slutgiltiga EM-trupp. 

Vägen tillbaka från utmattningssyndromet till fotbollsplanen har bestått av otaliga möten med specialister, psykologer och resor till Barcelona för att träffa de ledande läkarna inom idrottsmedicin. 

– Jag har behövt hantera det i fem eller sex år av min karriär. Det är inte något som bara hände i februari. Det har varit en pågående känsla som jag har haft, säger Fran Kirby till The Guardian. 

Zecira Musovic om Fran Kirby 

Sveriges målvakt Zecira Musovic är till vardags lagkamrat med Fran Kirby i Chelsea. Hon gläds med sin lagkamrat som har tagit sig tillbaka till fotbollen. 

– Vi stöttar varandra i allt man gör. Det är bara att finnas där som en lagkamrat och hjälpa varandra, fortsätter hon. 

Musovic spår även ett lyckat mästerskap för engelsk del. Delvis tack vare Fran Kirby. 

– Fran Kirby är en fantastisk spelare som är otroligt professionell. Det är jättekul för England först och främst, och för mästerskapet som får en så bra spelare som Fran som med sin briljans kommer leda till en ökad kvalitet i mästerskapet.

Hedvig Lindahl om F19-landslagets succé

A-landslaget följer talangernas framfart i Tjeckien.