”Det är inte riktigt klokt att det är så”

Hedvig Lindahl.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Linda Sembrant.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Marika Domanski Lyfors.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

CHESTER. Uefa har dubblat prispengarna i stundande EM. 

Trots det finns en stark kritik mot utvecklingen. 

– Jag är inte imponerad. Gapet gentemot herrarna ökar fortfarande, säger Hedvig Lindahl. 

– Det är inte riktigt klokt att det är så här, säger landslagschefen Marika Domanski Lyfors. 

I morgon inleds fotbolls-EM för damer i England och det med premiärmatchen mellan England och Österrike på Old Trafford i Manchester. Och på lördag kliver Sverige in i mästerskapet när man ställs mot de regerande Europamästarna Nederländerna.

Inför sommarens EM har Uefa dubblerat prispengarna sett till hur det såg ut senast 2017 i Nederländerna.

Den totala prispotten blir nu motsvarande drygt 160 miljoner kronor.

Det är dock stor skillnad mot hur det ser ut på herrsidan där det i förra sommarens EM var en prispott på nästan 3,8 miljarder kronor – nästan en miljard mer än i herr-EM 2016.

Det innebär att gapet mellan damer och herrar ökar när det gäller Uefas prispengar. 

Något som får flera svenska spelare att reagera starkt. 

– Det är väl bra att de ökar prispengarna, men jag tycker inte att det betyder jättemycket när summan ökar på herrsidan så att gapet blir ännu större. Jag är inte så sjukt imponerad än så länge, säger Hedvig Lindahl. 

”Det blir skevt”

Även Linda Sembrant är kritisk till utvecklingen. 

– Det blir skevt, det är som att de säger ”vi har dubblat och det är jättebra” men frågan är hur har det varit de senaste åren? Hur har det sett ut de senaste 10 -20 åren och vad har hänt? Det var många år det inte hände speciellt mycket alls på damsidan, säger Sembrant och fortsätter: 

– Vi behöver tillsammans sätta mer press på dem (Uefa), samtidigt som det behöver bli bättre, det är de som har makten att förändra. 

”Det är inte riktigt klokt”

Sveriges landslagschef Marika Domanski Lyfors är även hon starkt kritisk till att gapet ökar. 

– Det är inte klokt egentligen, att man höjer prispengarna för damerna och sedan så ökar ändå gapet. Vi strävar efter att gapet ska minska. 

– Vi vet och vi förstår alla att det är väldigt mycket pengar in på herrsidan. Men att ändå höja prispengarna så att gapet ökar, det förstår jag inte och det kommer jag aldrig att förstå, säger Domanski Lyfors. 

”En helt annan struktur”

I USA beslutade det amerikanska fotbollsförbundet i maj att samtliga prispengar som herr- och damlandslag drar in från mästerskap ska fördelas jämt. 

Marika Domanski Lyfors säger att avtalet är något som diskuterats även i Sverige. 

– Det är klart att den frågan har kommit upp hos oss också. Men USA har en helt annan struktur på sin fotboll. De pengar vi generar på mästerskap, det går väldigt mycket tillbaka till svensk fotboll. Och det är de pengarna vi måste leva på. 

– Och det är det vi hoppas ska kunna ske även på damsidan, att får vi in mer pengar där så det finns möjligheten att känna att man bidrar till utvecklingen av breddfotbollen i Sverige. Och spelare brinner verkligen för sådana saker, så det är ju inte bara att man ska få mer pengar i egen kassa, det är verkligen för ett större mål.

Sveriges landslagschef menar vidare att den amerikanska modellen inte är helt problemfri. 

– Det är väl positivt för USA att lägga allt i en och samma pott och sedan fördela det mellan damer och herrar, men det kan också vara kontraproduktivt för övriga världen. Alla har inte A-landslag på herrsidan som kan pumpa in pengar och så får man ingenting från damsidan och då har man ingenting att fördela. 

– Det är väl snarare bättre att se till att man förbättrar villkoren totalt sett i mästerskapen på damsidan. 

TV: Blågult Inifrån: ”Hon underhåller hela laget”