Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

C Mores Hanna Marklund om Sveriges chanser i fotbolls-EM

Berättar om känslorna efter Sveriges förlust i VM-finalen 2003.
Hanna Marklund är expert i TV4 under fotbolls-EM i England.
Foto: OLLE SPORRONG

Hon var en stjärna i landslaget under flera år.

Nu är hon en av experterna i fotbolls-EM i sommar.

Hanna Marklund har själv varit med om att förlora finaler i stora mästerskap – precis som det nuvarande landslaget.

– Det blir lite som att man återupplever de tidigare förlusterna igen, säger hon.

Finalen i fotbolls-EM 2001. 

Hanna Marklund är med i startelvan och Sverige förlorar mot ett starkt Tyskland efter förlängning.

Finalen i fotbolls-VM 2003.

Hanna Marklund är med i startelvan och Sverige förlorar mot Tyskland efter förlängning.

Nu är Marklund expert i TV4 – en av profilerna som kommer att guida tittarna genom sommarens fotbolls-EM i England. Men varje gång landslaget förlorar en final minns 44-åringen tillbaka till tiden hon spelade mästerskapsfinaler.

– Det är klart att det sitter kvar. Speciellt när man ser hur de förlorar, man vet ju ungefär hur det känns. Det blir lite som att man återupplever de tidigare förlusterna igen. Men ur ett livsperspektiv, i dagsläget hade jag inte varit en lyckligare person för att vi hade vunnit finalerna. 

– Men varje gång man ser det, kommer det tillbaka. Det följer med en, man vet hur det känns att gå in i en final och jag vet hur det är att förlora, säger hon. 

Tippar Sverige som guldkandidat

Men trots två OS-silver och ett VM-brons i närtid ser hon Sverige som en guldkandidat i EM.

– Det är klart det är höga förväntningar på Sverige efter OS och som man har presterat och med den truppen man har. Det är klart att man ska sikta på medalj, och Sverige vill ha guld. Jag säger att Sverige har bra chanser att ta medalj, men motståndet är mycket tuffare än OS. Det är fler lag som är bättre i EM. Jag skriver Sverige som guldfavorit, men jag upplever att det är 4-5 lag som är det.

Kan svenska supportrar gå in med förhoppningar om att det blir en medalj?

– Jag tycker att man kan hoppas på en medalj, det är svårt att gå in med en annan känsla. Spelarna kan inte heller gå in med förhoppningen om något annat än guld. Men det är väldigt många lag som kommer till EM med förhoppningen om en medalj.

Delägare i ett framgångsrikt företag

Förutom ett liv som kretsar kring fotboll har tv-experten även många andra bollar i luften. Hon är utbildad lärare och jobbar för Sunnanå utveckling där hon jobbar med ledarskap och organisationsutveckling. Men hennes stora passion är företaget Photon Sports som hon är delägare i.

– Jag var med väldigt tidigt. Jonas Sjöberg hade jobbat med det, han är grundaren och är en av Europas bästa på optisk mätteknik. Det finns inget bra sätt att räkna spänst, snabbhet och riktningsförändringar. Så han kan med tekniken göra det med en ganska vanlig kamera. Han hade kommit i gång med idén och utvecklat den och visade det för mig. Jag sa direkt: ”Gud, vilken grej!”. 

De har tecknat ett centralt avtal med damallsvenskan som klient och storklubben Rosengård har också köpt deras tjänster.

Nu ligger dock mycket av fokuset på det stundande mästerskapet.

– Jag längtar så otroligt mycket, jag har så höga förväntningar! Både på Sverige, mästerskapet i stort, publikintresset runt arenorna med hajpen kring England och det spelmässiga. Jag tror att vi kommer att se hög kvalitet på fotbollen.

Är man lite rädd för ett antiklimax med tanke på att Sverige har förlorat flera finaler?

– Så är det när man har höga förväntningar, då får man ta smällen eller aldrig hoppas på något igen. Som spelare fick man lära sig att man har hellre förväntningar sen får man hantera ett antiklimax, säger Marklund.

Oroande bilderna från EM-lägret

Blågult Inifrån med det senaste från landslagets samling i Båstad.