”Är otroligt tragiskt – ska inte få hända”

Foto: IMAGO/INPHO/RYAN BYRNE / IMAGO/INPHO PHOTOGRAPHY WWW.IMAGO-IMAGES.DE
Foto: DANIELA PORCELLI/SPP/SHUTTERSTOCK / DANIELA PORCELLI/SPP/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

CHESTER. Fotbollslegendaren Vera Pauw gick i helgen ut och berättade att hon utsatts för våldtäkt och sexuella övergrepp av tre maktmän inom sporten. 

Något som får de svenska landslagsstjärnorna att reagera starkt. 

– Det är otroligt tragiskt, det ska inte få hända. Det finns säkert otroligt mycket som inte har kommit fram i fotbollsvärlden, säger Kosovare Asllani.  

Vera Pauw har legendarstatus i hemlandet Nederländerna efter bland annat 15 år i landslaget som spelare och sedan sju år som förbundskapten.

1988 blev Vera Pauw också historisk som landets första kvinna att skriva på ett proffskontrakt med en utländsk klubb och sedan ett par år tillbaka är 59-åringen förbundskapten för det irländska landslaget.

I alla år bar hon på en mörk hemlighet.

I ett officiellt uttalande, publicerat på Twitter, berättade i helgen fotbollsprofilen att hon som ung spelare utsattes för en våldtäkt av en högt uppsatt man inom det nederländska fotbollsförbundet.

”I 35 år har jag hemlighållit detta för världen, för min familj, från mina lagkamrater, mina spelare, mina kolleger och, kan jag nu konstatera, för mig själv”, skrev hon bland annat i uttalandet.

Pauw uppger även att hon senare har blivit utsatt för sexuella övergrepp vid två tillfällen av två olika män. Alla tre ska vid tillfällena ha varit anställda inom nederländsk fotboll.

För ungefär en månad sedan anmälde Vera Pauw händelsen som våldtäkt till polisen i Amsterdam.

”Otroligt tragiskt”

Vera Pauws vittnesmål får de svenska landslagsspelarna, som i går anlände till den svenska EM-basen i England, att reagera starkt. 

– Tyvärr skiljer sig inte fotbollsvärlden från resten av världen. Och det finns säkert otroligt mycket som inte har kommit fram, och inte kommer fram, säger Kosovare Asllani och fortsätter: 

– Men jag tycker det är väldigt positivt att hon (Vera Pauw) gick ut och pratade om det, förhoppningsvis kan det öppna dörrar åt andra. 

– Sedan är det otroligt tragiskt, sådana här saker ska inte få hända. Men tyvärr är det verkligheten, och främst i situationer där det finns maktpositioner. 

Asllani tror att det finns ett mörkertal inom fotbollen. 

– Det tror jag till hundra procent. 

”Det är bedrövligt”

Även Rebecka Blomqvist är berörd av Vera Pauws berättelse.

– Jag läste en text om det, det är klart att det är bedrövligt att det ska hända i alla typer av miljöer överhuvudtaget i samhället. Det är jättehemskt och det ska inte hända, säger Blomqvist.