Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Vill bygga ett av Sveriges bästa lag”

Se några av de snyggaste målen från Elitettan i fjol.
Lisa Dahlkvist blir en stor nyckelspelare i att ta Umeå IK tillbaka till högsta serien.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN

2016 sköt hon Sverige till OS-silver – inför 2021 funderade hon på om karriären var över.

Lisa Dahlkvist bestämde sig för att fortsätta och nu ska hon föra sitt Umeå IK tillbaka till högsta serien och lotsa föreningens talanger in i elitfotbollen.

– Umeå vill tillbaka och bygga ett av Sveriges bästa lag, säger 34-åringen. 


SportExpressen Play sänder alla matcher i Elitettan!

Efter en lång elitkarriär där hon tagit mästerskapsmedaljer med Sverige, vunnit flera SM-guld och varit på proffssejourer i Norge och Frankrike återvände Lisa Dahlkvist till Umeå IK inför säsongen 2020, då närmast från spel med Eskilstuna United.

En återkomst som slutade med degradering från högsta serien och som fick Dahlkvist att fundera på sin fotbollsframtid.

– Att komma tillbaka var roligt, och att se vad som hänt i klubben under de tio år sedan jag var där senast. Mycket var annorlunda och det enda som egentligen var likt var arenan, tröjorna och omklädningsrummet. Vi hade ett ungt lag och spelade en rolig fotboll som jag trivdes med att vara delaktig i, säger Dahlkvist om återkomsten.

– Jag tycker vi gjorde ett bra år, men med facit i hand så åkte vi ut.

Hur gick tankarna om framtiden för din del då?

– Nästan direkt tänkte jag att jag nog kommer sluta spela fotboll.

Hon fick erbjudanden om olika roller som tränare, men kände till slut att det fanns mer att ge på planen. Därmed väntar spel i Elitettan 2021.

– 2020 var ett väldigt roligt år och jag vill ju spela, jag har lite kvar i kroppen att ge. Det kändes för enkelt att bara lämna, säger hon.

Allt handlar om att driva sin egen utveckling och det är mest det jag hoppas kunna påverka hos de yngre spelarna.

Nu är Lisa Dahlkvist en stor nyckel i att ta Umeå IK tillbaka till högsta serien omgående. Hon står för mycket av för erfarenheten i ett lag som också kryllar av unga och lovande spelare på väg uppåt.

– Förutsättningarna är bra med att flera lag kommer gå upp och jag hoppas och tror att vi får till det. Vi har fått in en bra tränare som vunnit ligan i Finland och jag tror vi har viktiga nycklar för att hålla över en hel säsong. Det är viktigt att kunna ta poäng även när man har sina dåliga perioder, och jag hoppas verkligen vi tar oss tillbaka direkt, säger hon.

Ser inget slut på karriären

Laget gör sin nystart under ledning av den nye tränaren och sportchefen Samuel Fagerholm som vunnit finska ligan med Åland United.

Ambitionen är att ta steget upp på en gång och sedan långsiktigt ta sig tillbaka till toppen av svensk fotboll.

– Just nu känns det ganska många steg bort från att ta sig ut i Europa, men jag hoppas att klubben kan bli bredare och tryggare i sin organisation så vi kan vara med högt uppe i ligan år efter år. Det tror jag är ambitionen från organisationen också, att skapa den här stabila och trygga klubben, säger Lisa Dahlkvist.

Och efter att ha bestämt sig för att förlänga karriären en säsong till sätter hon nu inget slutdatum.

– Om kroppen känns som den här säsongen ser jag absolut fram emot att få spela i damallsvenskan igen, men jag känner väl att jag tar ett år i taget. Jag hoppas och tror att vi får till det i år och vi har bra förutsättningar att lyckas, säger Umeås nyckelspelare.


Umeå IK spelar sin premiär hemma mot Bollstanäs på lördag.

Avspark är 14.00 och matchen sänds på SportExpressen Play med sändningsstart 13.50. Några av tonårstalangerna i Umeå IK

Lisa Björk, född 2004

Kommentar: 16-årig jättetalang som skrivit på för tre säsonger med A-laget. Offensiv spelare som har meriter från ungdomslandslag. 


Monica Jusu Bah, född 2003

Kommentar: Blott 17 år men gjorde redan den gångna säsongen sitt första mål i damallsvenskan. Anfallare som besitter en otrolig snabbhet.


Vilma Koivisto, född 2002

Kommentar: 18-årig mittfältsvärvning från Piteå. Flyttade från Finland till Piteå redan som 15-åring för en satsning på fotbollen och gjorde 18 matcher i damallsvenskan i fjol.

Lagen i Elitettan

Alingsås FC United

Bollstanäs SK

Borgeby FK

IF Brommapojkarna

IFK Kalmar

IFK Norrköping FK

IK Uppsala Fotboll

Jitex Mölndal BK

Lidköpings FK

Mallbackens IF Sunne

Morön BK

Sundsvalls DFF

Umeå IK FF

Älvsjö AIK FF