Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Varit en påminnelse om varför jag spelar fotboll”

Adelisa Grabus har gjort 22 mål för AIK den här säsongen.Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

I vintras saknade hon glädjen till fotbollen.

Ett antal månader senare har Adelisa Grabus gjort stor succé i Elitettan och är på väg att skjuta AIK till högsta serien.

På lördagen kan avancemanget bli klart.

– Nu njuter jag av att spela fotboll, säger anfallaren.

 

Se alla matcher från Elitettan på nya SportExpressen Play! 

Inför årets säsong skrev Adelisa Grabus på för AIK i Elitettan. Anfallaren kom närmast från Växjö DFF och flera skadefyllda säsonger med bland annat dubbla korsbandsskador.

Och inledningen på tiden i AIK var inte enbart positiv.

– Försäsongen här var tuff. Jag hade inte riktigt samma glädje för fotbollen som jag haft innan. Det var några tuffa veckor inledningsvis innan jag började få tillbaka mina känslor för fotbollen, säger hon.

Vad berodde det på att du kände så?

– Framför allt att jag inte spelat så mycket på grund av skador och annat, och jag kom från ett tufft år förra året. Jag har aldrig riktigt funderat på att sluta med fotboll, det är en del av min livsstil, men det var tufft att komma tillbaka och nu är jag glad över att spela fotboll igen. Nu står man här och ser tillbaka på att det kanske bara vara en dipp under några månader.

Adelisa Grabus fortsätter:

– Nu njuter jag av att spela fotboll, tar vara på glädjen och förstår varför jag gör det här. Nu är jag back on track.

Jag känner mig rätt nöjd med min prestation och de poäng jag levererat. Jag har fortsatt varje match och velat göra ännu mer.

Att anfallaren är ”back on track” på planen råder det inga som helst tvivel om. Den här säsongen har 24-åringen öst in 22 mål på lika många matcher och leder skytteligan i Elitettan överlägset.

Samtidigt leder AIK serien och kan säkra avancemanget till damallsvenskan på lördagen. En poäng är allt som krävs mot Bollstanäs.

– Man är väldigt exalterad och ser fram emot matchen på ett annat sätt än tidigare. Det är nära, nu gäller det för oss att köra vidare med samma arbetssätt och visa kämparglöd som vi gjort tidigare. Det är inte konstigheter, säger skyttedrottningen.

Vad skulle det betyda att få föra AIK till damallsvenskan?

– Jättemycket. Jag tycker AIK är ett lag som ska spela i damallsvenskan med tanke på hur stor klubben är. Vi hör hemma där och att få vara med på den resan är otroligt kul och speciellt när det är en så stor klubb.

Bara förlorat två matcher

AIK inledde årets säsong med en derbyseger mot Hammarby (4-1) och sedan dess har det rullat på. Laget har endast förlorat två seriematcher på hela säsongen, gjort 61 mål och släppt in 15 på 22 matcher.

– Alla spelare har varit i sin bästa form och alla har haft samma målsättning om att gå upp och vinna varje match. Vi har inte underskattat några motståndare utan bara kört på. Och tränarna har gjort ett bra jobb i att vi ska gå för tre poäng varje match, säger Grabus.

En nyckel till den framgångsrika offensiven är ett minst sagt tydligt anfallsspel med klara roller för varje spelare, något som tränaren Caroline Sjöblom berättar om tidigare.

– Mycket är väldigt strukturerat och alla har en roll och vet exakt vad se ska göra, vilket jag kanske saknat i tidigare lag. Att du vet vilken uppgift som är din, säger Adelisa Grabus.

Jag har faktiskt inte tänkt något på nästa år. Jag försöker bara bli klar med det vi gör just nu.

Hon är noga med att poängtera lagkamraternas betydelse för hennes egen framgång.

– Spelarna runt mig har skapat lägen åt mig och jag har fått en uppgift som passar mig. Det är inte bara min förtjänst att jag lägger in mål utan alla runtomkring har hjälpt till. Det har varit ett av mina roligaste år att spela fotboll och jag tror det speglar av sig på planen också. Vårt facit visar hur bra vi gjort det, och det har varit ett väldigt roligt år, säger anfallaren och fortsätter:

– Den här säsongen har varit en påminnelse om varför jag spelar fotboll.

Det roligaste av allt kan komma under lördagen då avancemanget till damallsvenskan alltså kan bli klart.

13.00 inleds mötet med Bollstanäs som kan föra AIK till högsta serien.

– För oss är det viktigt att ta tre poäng. Inte bara för att gå upp utan vi har chansen att komma etta och slå rekord i Elitettan för antal poäng, vi har fokus på det också. Vi går inte bara för en poäng utan strävar efter tre poäng i alla matcher, säger Adelisa Grabus.

Toppstriden i Elitettan

1. AIK, 60 poäng

2. Hammarby, 54 poäng

3. Morön, 49 poäng.

Fyra matcher återstår och de två bäst placerade lagen tar sig till damallsvenskan. AIK behöver en poäng till och kan säkra uppflyttning mot Bollstanäs på lördag.

Hammarby å sin sida kan ta ett stort steg mot högsta serien vid vinst mot Morön på söndagen.

Alla matcher i Elitettan sänds på SportExpressen Play.