”Var tufft mentalt och emotionellt”

Se Tabby Tindells drömmål senast i spelaren ovan.
IFK Kalmar jublar.
Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND / BILDBYRÅN

Inför 2020 gick IFK Kalmar ut med att de siktade mot avancemang till damallsvenskan.

Säsongen slutade med en fjärdeplats – och 21 poäng från uppflyttning.

I år har laget en annan inställning.

– Vi har förändrat hur vi tar oss an saker. Det hjälper oss, säger nyckelspelaren Tabby Tindell.


SportExpressen Play sänder alla matcher i Elitettan!

Det var inget snack om att IFK Kalmar siktade på avancemang förra säsongen.

Redan inför premiären gick laget ut med att siktet var inställt på högsta serien.

När säsongen sedan summerades var det AIK och Hammarby som gick upp med 72 respektive 66 inspelade poäng. Fyra, med 45 poäng, slutade IFK Kalmar.

– Förra året var det väldigt öppet att vi ville gå upp och jag tror nästan det gjorde det svårare för oss. När en match inte gick vår väg eller vi inte fick poängen vi behövde var det tufft både mentalt och emotionellt, säger Tabby Tindell i dag.

– Nu har vi ändrat hur vi tar oss an saker. Det hjälper oss. Vi har fokuserat på en dag i taget och än så länge har det hjälpt oss att hålla fokus och vara närvarande.

I år är det tre i stället för två platser i Elitettan som leder till högsta serien.

– Vi har kapaciteten för att vara med där, helt klart. Jag har allt förtroende för mina medspelare och tränare, speciellt efter senaste matchen. Det var en av de bästa matcherna sedan jag kom hit, säger Tindell som anslöt till laget under säsongen 2019.

Gjorde hattrick mot BP

Matchen hon syftar på är storsegern, 4-0, mot topptippade BP senast.

En match där amerikanskan själv gjorde sina tre första mål för säsongen.

– Väldigt viktigt för mig. För varje match som gått blir det lite press att producera mål och skapa chanser, framför allt eftersom jag gjorde en del mål (16) förra säsongen. Men nu vill jag fortsätta, jag vill inte bara göra en otrolig match och sedan tappa det, säger 25-åringen.

I tabellen ligger IFK Kalmar sexa med två poäng upp till tredjeplatsen, och en match mindre spelad.

– För mig har vår säsongsstart varit ganska stark. Vi har inte tagit så många poäng som vi hoppats, men vi har ett nytt system och en ny coach och senast bjöd vi på en ganska dominant show mot ett väldigt bra lag. Jag tror det var det bästa vi presterat under åren jag varit här, säger Tindell.

– Vi är inte där vi vill vara än, men vi är på väg.

Nästa utmaning för IFK Kalmar är mötet med Jitex Mölndal på lördag, en match som sänds på SportExpressen Play. Sändningen därifrån startar 14.50. 

– Mitt mål den här veckan är att vi ska hitta jämnheten. För mig kännetecknar det ett bra lag, att man kan göra en riktigt bra match och sedan komma in i nästa med samma energi. Det är det jag letar mest efter mot Jitex, säger Tabby Tindell. 


SportExpressen Play sänder alla matcher i Elitettan!