Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tvingades bort från BP – revanschen i AIK: ”Större satsning nu”

Daniella Famili vill ta upp AIK till damallsvenskan.
Foto: MICHAEL CAMPANELLA / BILDBYRÅN

Efter tre år i Brommapojkarna fick Daniella Famili beskedet att hon inte får stanna i klubben.

Nu är hon tillbaka i AIK och sköt två mål i krossen senast mot Eskilstuna.

– Jag känner av en större satsning på damerna här nu än när jag spelade i klubben förra gången, säger 27-åringen.


Se serieledande AIK gästa jumbon Sundsvall i elitettan under lördagen – här på Expressen 

Hon spelade i AIK 2012 och har också betat av dubbla A-lagssejourer i moderklubben Bele Barkaby samt collegefotboll i South Carolina, USA. 

Men framför allt har Daniella Famili tre färska säsonger i Brommapojkarna i bagaget. BP lyckades hålla sig kvar i fjolårets damallsvenska med minsta möjliga marginal efter kvalspel mot Uppsala – men för mittfältaren var det slutspelat. 

Beskedet från klubben kom efter säsongen att kontraktet inte skulle förlängas. 

– Jag hade det väl lite på känn så det kom inte som någon chock, men att få det svart på vitt att jag inte skulle få vara kvar... det var så klart inte alls kul, säger Famili. 

AIK lyckades inte likt BP att stanna kvar i damallsvenskan i fjol utan laget börjar nu om i elitettan. Med på resan är nu alltså Famili som anslöt till laget i vintras – elva år sedan förra sejouren i klubben.

– Mycket är sig likt med Skytteholm, de små omklädningsrummen och så vidare (skratt) men jag känner även av en större satsning på damerna här nu än när jag spelade i klubben förra gången vilket är väldigt roligt. Det är fler personer som jobbar med damverksamheten och det läggs ett större fokus på oss nu än tidigare, det är tydligt tycker jag. 

Varför blev det AIK?

– Det var det bästa alternativet för mig och att få spela i en klubb som AIK passar mig perfekt. Jag får också bo kvar i Stockholm och jag är ju härifrån, så det blev en jättebra lösning att komma tillbaka hit.

”Minns inte ens senast jag gjorde det” 

Efter åtta spelade omgångar leder AIK elitettan med sina 18 inspelade poäng. I senaste matchen vann Gnaget hemma mot förra årets damallsvenska lag Eskilstuna United – med hela 6-0. Två av målen gjordes av Famili. 

– Jag minns inte ens senast jag gjorde två mål i en match, så det var kul. Jag har gjort fem mål i ligan den här säsongen så det har blivit en bra start på säsongen både för mig och laget. 

Närmast väntar tabelljumbon Sundsvall på bortaplan under lördagen och det finns bara en sak som gäller enligt Famili:

– Att hämta hem tre poäng. Jag kommer göra allt jag kan för att hjälpa AIK tillbaka till damallsvenskan där klubben hör hemma. Vi kan inte slappna av utan det gäller att vi fortsätter plocka våra poäng i match efter match.

Expressen sänder alla matcher från elitettan – streama här