Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tidigare storstjärnans nya roll – ska ta AIK till toppen

Anne Mäkinen på planen
Foto: BJÖRN TILLY / © BILDBYRÅN
Anne Mäkinen, här med nyförvärvet Adelisa Grabus
Foto: ADAM WRAFTER / BILDBYRÅN

Som spelare tillhörde Anne Mäkinen den yttersta eliten.

Som sportchef är det hon som ska leda AIK:s damlag till högsta nivån.

Kommande säsong kan du följa lagets resa i Elitettan på SportExpressen.

– Jag vill att vi ska etablera oss i Damallsvenskan och på sikt vara ett av de starkaste lagen där, säger 44-åringen. 


Se alla matcher från Elitettan på nya SportExpressen Play! 

2008-09 var Anne Mäkinen lagkapten för det AIK som då spelade i Damallsvenskan och bland annat slutade fyra i serien 2008.

När den meriterade finländskan nu är tillbaka i klubben i en ny roll är situationen en annan. AIK slutade visserligen fyra i serien även förra säsongen, men då i Elitettan, landets andradivision. En liga som SportExpressen kommer sända samtliga matcher från den här säsongen.

– Jag tror ändå det är andra tider nu. Vi går igenom en omorganisation med ny vd och klubbdirektör och jobbar mot ett starkt AIK. Då tror jag det kommer synas ännu tydligare att vi jobbar tillsammans och att damerna är en viktig del av det hela. Det känns väldigt roligt, säger Mäkinen.

Efter att hon avslutat spelarkarriären med säsongerna i AIK kunde Anne Mäkinen stoltsera med en imponerande meritlista med bland annat tre års proffsspel i USA och fyra år i universitetsligan där hon också utsågs till ligans bästa spelare. 

Därefter vann hon SM-guld med Umeå och utsågs till EM:s bästa spelare när hon förde sitt Finland till semifinal 2005.

Efter karriären har Mäkinen jobbat åt det finska förbundet och bland annat varit fystränare för damlandslaget.

Sedan i vintras är hon ny heltidsanställd sportchef för AIK:s damer. 

– I början handlade mycket om förberedelser inför den kommande säsongen. Det var många utgående kontrakt så det handlade om att få ihop spelartruppen och allt runt laget. Det har varit intressant och jag har lärt mig mycket. AIK är en stor klubb och vi jobbar väldigt tätt ihop tillsammans. Det känns att man vill satsa på damerna och ska göra det mer och mer, det kommer bli en spännande tid känner jag, säger hon.

Truppen består av nyförvärv som Sara Nordin, Milla-Maj Majasaari, Fanny Johansson, Linda Hallin, Adelisa Grabus och Jenny Danielsson.

Men också av många egna talanger.

– Laget är ungt med elva egenfostrade spelare och det är en jätteviktig del i mitt arbete. Att hitta ett samarbete med akademin så att vi går upp spelare som är mer redo för seniorspel, säger Mäkinen.

En del i det är att höja den fysiska nivån på både junior- och seniorlag.

– I Finland jobbade jag mycket med fysbitarna och där har vi sett en viktig och stor utvecklingspotential. Vi behöver vara mer fysiskt redo och vi lägger mycket krut på att höja det och bland annat har vi köpt in ett nytt GPS-system.

 Siktar mot toppen av Damallsvenskan

För att ta ytterligare steg finns det även delar i organisationen som sportchefen Anne Mäkinen vill utveckla. Till exempel att kunna anställda ledarna kring laget i större utsträckning.

– Vi skulle behöva utöka vissa tjänster för att få ut ännu mer av de rollerna, och även kunna skriva längre avtal med spelarna. Om man tänker långsiktig behöver man ha en spelartrupp där de flesta har lite längre kontrakt, säger sportchefen.

Hon fortsätter:

– På sikt skulle vi behöva dra in mer egna intäkter. Jag är ingen expert på det men för att vi ska kunna stå mer på egna ben behöver vi jobba med allt från publikrekrytering, sponsorer och partnerskap. Jag skulle gärna se att någon jobbade halv- eller deltid med de frågorna kring damlaget.

På planen är ambitionen att klättra till Damallsvenskan inom kort. AIK:s damlag firar 50 år den här säsongen och ambitionen är att på sikt etablera sig som ett topplag i högstaligan. 

– AIK har åkt ”jojo” eller hiss fram och tillbaka, och för mig är inte det så intressant. Jag vill att vi ska bygga långsiktigt, ta laget tillbaka till Damallsvenskan och då etablera oss där och vara ett av de starkaste lagen på sikt. Det kan ta många år, men AIK är så stort och med mycket resurser och kunskap och då tror jag man kan komma väldigt långt.

Anne Mäkinen berättar om ett tätt samarbete med herrarnas stab och att de hjälps åt att utveckla varandra.

– Jag har en strategi som jag jobbar med och har varit med så länge att jag vet att det krävs ett långsiktigt tänk och tålamod. Jag gillar utmaningen att vara där vi är i dag, vi har en potential i och en kapacitet i den här klubben att utveckla saker och ting, säger AIK:s sportchef.

Anne Mäkinen om …

… toppstriden i Elitettan: 

”Serien kommer vara ganska tight tror jag, framförallt i toppen. Hammarby har ett starkt lag, och Brommapojkarna också. Samtidigt finns det många frågetecken och tre lag har fått lämna serien. Det säger något om Elitettan.”

… lagbygget: 

”Vi har tagit in sex spelare med olika bakgrund. Vi har försökt hitta spelare med bra kvalitet, men som också kommer in i en viss typ av roll som vi sökt och som ska komplettera det vi har. Många av våra egenfostrade spelare har offensiva kvaliteter, så vi har försökt komplettera det. Vi tappade några tongivande spelare till Damallsvenskan och behövde ersätta dem.”

… hur virusspridningen påverkar hennes jobb: 

”Jag jobbar hemifrån och försöker fokusera på hur vi kan utveckla vår verksamhet nu när det inte spelas matcher. Samarbete med akademin, hur vi använder vår plattform för att följa spelarnas utveckling och hur vi ska jobba som helhet. Det är lite märkligt, men det är bara att gilla läget och fokusera på det vi kan påverka.”