Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tagit AIK till toppen – lämnar klubben

Se de snyggaste målen från senaste omgången av Elitettan. Alla matcher sänds på SportExpressen Play.
Caroline Sjöblom tränar AIK tillsammans med Robert Svanström.
Foto: Bildbyrån
Caroline Sjöblom tränar AIK tillsammans med Robert Svanström.
Foto: Bildbyrån

AIK har gjort succé i Elitettan den här säsongen och vann tio raka matcher innan förlusten mot Brommapojkarna senast.

Bakom succén ligger bland annat taktisk inspiration från Manchester City och Liverpool.

– Mycket nörderi ligger bakom, säger tränaren Caroline Sjöblom som lämnar klubben efter säsongen.


Se alla matcher från Elitettan på nya SportExpressen Play! 

Tillsammans med Robert Svanström har Caroline Sjöblom lett AIK till tio segrar av elva möjliga i Elitettan den här säsongen.

Enda förlusten så långt kom mot BP i den senaste omgången och laget har kopplat ett grepp om förstaplatsen i serien.

– För mig är det ingen överraskning att vi är högt uppe i tabellen. Vi har en sådan organisation och en sådan stab och jobbar stenhårt. Sedan är jag överväldigad över att vi vunnit så många matcher, säger AIK-tränaren.

Hon nämner en ökad fysträning och att man hittat rätt belastning på spelarna fysiskt under våren utan träningsmatcher som en förklaring bakom framgångarna.

En annan del är spelsättet där de hämtat stor inspiration från två stora tränare och klubblag.

– Är man en person som tittar på mycket fotboll skulle jag beskriva vårt spel i försvarsspelet som liknande Liverpools herrar och anfallsspelet som Citys herrar. Den som är intresserad av den fotbollen ser säkert vart vi tagit vår inspiration ifrån, säger Sjöblom och fortsätter:

– Egentligen kan man säga att det är Klopp och Guardiola som är förebilderna. Liverpool utifrån deras fysik och hur de jobbar i försvarsspelet och City framför allt hur de jobbar med det taktiska i anfallsspelet och hur de placerar sig. Det är inget man bygger över en natt utan ett arbete över en längre tid. 

Hur gör ni för att ta in de delarna i ert eget spel?

– Vi är tre stycken som jobbar med det taktiska och framför allt vår assisterande tränare Christoffer Cylvén hjälper till mycket med klipp och sedan nördar jag och Robert ned oss i vissa sekvenser. Jag skulle säga att det är mycket nörderi som finns där i bakgrunden som spelarna nog inte märker av. Vi tränar kanske på det utan att de alltid förstår att det finns ett lärande.

Lämnar AIK efter säsongen

Caroline Sjöblom och Robert Svanström tog över AIK inför 2019, men årets säsong blir den sista för Sjöbloms del.

Efter säsongens slut går hon över till en roll som förbundskapten för F15/F17-landslaget.

– Jag funderade mycket fram och tillbaka, samtidigt litade jag på min magkänsla och jag har alltid haft en dröm om att jobba som förbundskapten. Det här ser jag som ett väldigt bra steg på vägen inför framtiden och det passar väldigt bra in i mitt liv just nu, säger AIK-tränaren.

Hur hon vill avsluta tiden som tränare för AIK råder det inga tvivel om.

– Vi har en vision om att vi ska till Damallsvenskan, samtidigt vill jag inte lägga för mycket i den vågskålen. För mig handlar det om att kunna lämna stolt och rakryggad och känna att jag gjort ett bra jobb med mina kollegor och spelare. Visionen är att vi ska till Damallsvenskan och för mig handlar det främst om att slutföra säsongen så bra det går.

AIK:s säsong går vidare på lördag med hemmamatch mot IFK Kalmar som var tippade i toppen inför säsongen. De har börjat sämre än förväntat och ligger sexa i tabellen inför mötet med AIK, som sänds på SportExpresen Play.

– Vi har haft snack inom laget om förlusten senast och gått igenom den känslomässigt. Vi tittade även på statistiken och där ser vi att vi hade otroligt höga siffror som pekade på att vi borde vunnit matchen. Vi vet vad vi behöver rätta till, säger Caroline Sjöblom inför Kalmarmatchen.