Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stor genomgång – talangerna i Elitettan

Monica Jusu Bah – Umeå IK.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN

Det vimlar av lovande talanger i Elitettan som har premiär kommande helg.

Här är några av de unga spelarna att hålla extra koll på under säsongen – lag för lag.


SportExpressen Play sänder alla matcher i Elitettan!

Spelarna på listan är födda 2001 eller senare.


Alingsås FC United

Alma Öberg, född 2003, har Limmared som moderklubb och är ny i Alingsås inför säsongen då hon anslöt från Nittorp. En offensiv spelare som trivs bäst på en kant. Har gjort flicklandskamper.

01:orna Stina Jensen, offensiv spelare värvad från Bergdalen, och målvakten Tea Olin är två andra talangfulla spelare i laget.


Bollstanäs SK

Thea Nyberg, -02, anslöt till laget inför förra säsongen från Uppsala. Hon beskrivs som en brytsäker förvarsspelare med landslagsmeriter på ungdomsnivå.

Ema Paljevic (-01) var en av de mest lovande spelarna i laget men blev i förra veckan värvad av AIK.

Jämnåriga Kajsa Kjellander har gått motsatt väg och lämnat AIK för Bollstanäs. Försvararen debuterade för AIK 2018 och har spelat i både F17- och F19-landslag.


Borgeby FK

Yttermittfältaren/anfallaren Nova Karlsson, född -02, har öst in mål i division 1. En snabb spelare med bra teknik och tillslag. Varit på samlingar med ungdomslandslag.

Matilda Andersson och Alice Egnér är födda 2003. Andersson är en central mittfältare med bra passningsfot och teknik. Egnér är en snabb och teknisk ytter.


Sara Eriksson i ett derby mot Hammarby.
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

BP

Mittbacken Sofia Parkner, född 2001, kom till laget från Djursholm inför förra säsongen. En fysisk försvarsspelare med bra tillslag.

Sara Eriksson startade 19 matcher förra säsongen. Hon är en central mittfältare med bra spelförståelse och arbetskapacitet som dessutom varit på landslagsuppdrag.

Matilda Nilden, -04, är en snabb och målfarlig anfallare som kan slå igenom i år. Även hon landslagsmeriterad på ungdomssidan.


IFK Kalmar 

Ronja Hallén är en snabb anfallare, född 2004, som varit på landslagsläger.

Det har även den jämnåriga och tekniske mittfältaren Maja Landin.

Målvakten Fanny Jungward, född 2005, är en lovande målvakt som fanns med på bänken i Elitettan redan förra säsongen. 


IFK Norrköping

Målvakten Sofia Hjern är född 2002 och har gjort landskamper på ungdomsnivå. Ett utropstecken 2020 när Norrköping endast släppte in fyra mål i seriespelet, varav två på straff.

Innermittfältaren Ebba Sjögren är född 2001 och har också gjort ungdomslandskamper. Hon är en hårt arbetande spelare och stark i duellspelet.

Nyförvärvet Selma Nyström, född 2003, är en spelare som klubben tror kan ta stora steg under säsongen. 


Angelina Thoreson.
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

IK Uppsala Fotboll

Anfallaren Beata Olsson, född 2001, gjorde fem mål i högsta serien redan i fjol och har varit jagad av många lag under vintern. 

Julia Ragnarsson (-03) är en ytterback eller yttermittfältare som flyttats upp i A-laget inför den här säsongen.

Angelina Thoreson är en ytterspelare som är född 2002. Explosiv och med ett bra tillslag. Fem matcher från start i damallsvenskan förra säsongen.


Jitex Mölndal BK

Tekniske mittfältaren Ella Reidy, född 2002, kan även spela på flera andra positioner på planen. Duktig på att skydda bollen och ta den framåt i banan.

Stinalisa Johansson är lika gammal och är en anfallare som kom till laget inför förra säsongen. Snabb och teknisk.

Två år yngre är mittbacken Sofia Reidy. Hon har bra spelförståelse och en bra passningsfot.


Lidköpings FK

Trion Emilia Bengtsson, Hanna Kauffeldt och Tilde Ahlén är alla födda 2003.

Bengtsson och Kauffeldt är mittfältare, Ahlén anfallare.

Evelina Klasson, -01, är en försvarsspelare som debuterade i Elitettan redan 2018.


Mallbackens IF Sunne

Svea Rehnberg, född 2004, spelade seniorfotboll redan som 15-åring. Nu har hon tillsammans med sin syster Ebba (-96) följt med pappa Jonas som tagit över tränarsysslan i Mallbacken. En målfarlig anfallare som har ungdomslandskamper på meritlistan.

Adina Jansson och Elin Svahn är båda födda 2003. Jansson är en spelskicklig mittfältare/mittback som varit utlånad till AIK från Säffle tidigare och har varit på landslagsuppdrag. Svahn är en målvakt med landslagsmeriter.


Tuva Skoog.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Morön BK

Succélaget från förra säsongen har ett antal lovande spelare i laget. Bland andra Ellen Schampi och Villemo Dahlkvist (-02) samt Tuva Skoog (-05).

16-åriga Skoog fick speltid i 22 av 26 seriematcher och spelade sju från start förra säsongen – och stod för fyra mål. Anfallaren har meriter från spel med F05-landslaget.

Thea Bergsten, född 2002, är också en spelare för framtiden men går just nu skadad.


Sundsvalls DFF

I Clara Thimstrand, Linnea Strand och Alva Eriksson har Sundsvallslaget en trio spelare födda 2002.

Thimstrand är en följsam mittback som fick sitt genombrott i fjol då hon var en av lagets absolut bästa spelare. Snabb, uthållig och stark och har utvecklat det offensiva spelet. Varit på läger med F19-landslaget. 

Anfallaren Strand är en snabb forward som kan göra mål på flera olika sätt. Gjorde bland annat ett riktigt drömmål föra säsongen där hon stod för en soloprestation över hela planen i mötet med Gamla Upsala.

Ytterbacken Eriksson har bra spelförståelse och ett bra tillslag, gillar att följa med i anfallen och låg bakom många mål med sin högerfot. Funnits med i F19-landslaget. 


Vilma Koivisto.
Foto: PELLE BÖRJESSON / BILDBYRÅN

Umeå IK FF

16-åriga jättetalangen Lisa Björk, född 2004, har skrivit på för tre säsonger med A-laget. Offensiv spelare som har meriter från ungdomslandslag. 

Ett år äldre Monica Jusu Bah spelade i damallsvenskan redan förra säsongen och blev målskytt. Otroligt snabb. 

Mittfältaren Vilma Koivisto är född 2002 och värvad från Piteå där hon redan samlat på sig erfarenhet från högsta serien. 


Älvsjö AIK FF

Mittfältaren Klara Ovefelt, -02, flyttades upp till A-laget i höstas och benskrivs som en spelare med enorm arbetskapacitet. Hon noterades för sex inhopp i Elitettan förra säsongen.

Ett år yngre duon Alice Bergström och Nadja Fernström är två andra talangfulla spelare i Älvsjö. Bergström gjorde redan förra säsongen 14 mål på 11 matcher för Tyresö i division 1.

Fernström startade sju matcher i Elitettan för Älvsjö i fjol.


Så spelas premiäromgången

17 april

13.00: Borgeby-Älvsjö

14.00: Norrköping-Kalmar, Jitex-Sundsvall, Umeå-Bollstanäs.

15.00: Uppsala-Lidköping.


18 april

13.00: Morön-Alingsås.

15.00: Mallbacken-BP.SportExpressen Play sänder alla matcher i Elitettan!