Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Nyförvärven har sett otroligt bra ut”

Årets mål i Elitettan 2021.
Rebecca Cameras – en av spelarna i Elitettan att hålla koll på i år.
Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN
Växjö tippas i toppen av serien.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN
Antonio Fernandez, kommentator Elitettan.
Foto: Privat
Kenneth Svensson.
Foto: Privat

Äntligen dags för premiär!

Elitettan drar i gång i helgen och här delar några av personen med bäst koll på serien, kommentatorerna, med sig av sina tankar inför säsongen.

Här är spelarna att hålla koll på, potentiella skytteligavinnare och lagen som väntas slåss i toppen.


Se alla matcher från Elitettan på SportExpressen Play! 

Samtliga matcher i Elitettan sänds på SportExpressen Play den här säsongen.

Inför premiären kommande helg har vi låtit tre av kommentatorerna med bäst koll på serien spekulera i utgången.


Antonio Fernandez

Vilket lag vinner serien?

– IK Uppsala har enorm revanschlust efter att dom föll på mållinjen förra säsongen. Huvudtränaren Jonas Valfridsson har arbetat fram ett snabbt och aggressivt försvarsspel, samt ett kontrollerat passningsspel i speluppbyggnaden, som bidrar till många inspelslägen och avslutslägen. Jag tror att dom kommer att gå hela vägen på grund av sitt sätt att spela samt att alla nyförvärven har sett otroligt bra ut.

Vilka åker ut?

– Rävåsens IK. Samtliga lag som blivit uppflyttade denna säsong kommer få det svårt att etablera sig i serien. Det laget som enligt mig kommer få det tuffast är IK Rävåsen vilka föll på målsnöret i kvalet till Elitettan förra säsongen. Rävåsen tackade så sent som i februari ja till den vakanta elitettanplatsen då Morön utgick ifrån serien. Jag har svårt att se att ett lag som inte klarar av att kvala sig in i elitettan kommer ha en chans att hänga sig kvar. Det sena inhoppet bidrar även till att laget fått för lite tid att preparera och organisera sig inför den kommande säsongen.

Vem vinner skytteligan?

– Nyförvärvet Nicole Loren Robertson har sett väldigt bra ut under försäsongen med sin intensiva, kraftfulla och snabba spelstil. Hon skapar många målchanser för sig själv då hon är väldigt snabb i djupled. Jag tror att med hjälp av Rosita Herreros, Andrea Thorisson samt nyförvärvet Johanna Rehnmark så kommer Nicole vinna skytteligan.

Bästa nyförvärvet?

Andrea Thorisson är ett nyförvärv som kommer bidra med rutin och erfarenhet till IK Uppsala. Så sent som i höstas var hon med och bidrog till att IFK Kalmar tog sig upp till damallsvenskan. Hon kommer att passa in bra i Uppsalas sätt att spela fotboll på med sin offensiva tekniska spelstil och hon kommer att skapa många målchanser för sina nya lagkamrater.

Evelyn Ijeh.
Foto: VIKTOR LJUNGSTRÖM / BILDBYRÅN

Spelaren att hålla koll?

Evelyn Ijeh kommer att ställa till det för många motståndarförsvar i den kommande säsongen. Med sin fysiska förmåga i form av styrka och snabbhet kommer hon att vara farlig i både djupled men även i det felvända spelet. Hennes sex mål på 12 matcher med Lidköping förra säsongen kommer att öka då hon kommer att spela med duktiga Växjö som vill hoppa upp direkt till finrummet i damallsvenskan. Man får inte glömma att hon även har erfarenhet från damallsvenskan med sina nio inhopp i Häcken förra säsongen. 

Vilken match ser du mest fram emot?

– Det kommer bli spännande att se när seriens två giganter Växjö och IK Uppsala möts. Båda lagen har tydliga mål med att dom ska gå upp till Damallsvenskan denna säsong och båda spelar snabb och explosiv anfallsfotboll. Det kommer att svänga kan man lugnt säga!


Rebecca Rulander

Vilket lag vinner serien?

– Jag tror att Norrköping tar hem serien i år. De har sett starka ut på försäsongen och har många spelare med spetsegenskaper. Växjö och Uppsala kommer också att vara med i toppen.

Vilka åker ut?

– Jag tror att de nya lagen kommer att få det tufft i år. Karlskoga, Bergdalen och Bromölla kommer att få kämpa nere vid strecket.

Vem vinner skytteligan?

– Norrköpings Mimmi Asperot gjorde 11 mål i fjol i Kalmar. Hittar hon rätt i sin nya klubb kommer hon fortsätta göra mål.

Mimmi Asperot.
Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN

Bästa nyförvärvet?

– Norrköping värvade My Cato i år från Linköping. Hon är en lovande mittfältare med många bra egenskaper och hon kommer att bli viktig för Norrköping i år.

Spelaren att hålla koll?

– Bromöllas Ebba Järvensivu gjorde 21 mål förra säsongen i division 1. Det ska bli intressant att se hur hon står sig mot lite bättre motstånd. Hon kommer att bli viktig för Bromölla i deras kamp om att hålla sig kvar i Elitettan.

Vilken match ser du mest fram emot?

– Självklart ser man mest fram emot något av toppmötena. Det ska bli intressant att se Växjö tillbaka i Elitettan och i matcherna mot Uppsala och Norrköping.


Kenneth Andersson

Vilket lag vinner serien?

– Växjö eller IK Uppsala.

Vilka åker ut?

– Bergdalen och GUSK.

Vem vinner skytteligan?

Evelyn Ijeh, ny i Växjö (från BK Häcken).

Bästa nyförvärvet?

– Mimmi Asperot, IFK Norrköping (ny från IFK Kalmar).

Rebecca Cameras.
Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN

Spelaren att hålla koll på?

Rebecca Cameras i Alingsås. Otroligt nyttig för sitt lag. Finns givetvis fler i andra lag, men hon är en spelare som jag fastnat för när jag kommenterat Alingsås.

Vilken match ser du mest fram emot?

– Finns flera men bland annat IK Uppsala-Växjö, Alingsås-Lidköping och Uppsaladerbyt GUSK-IK Uppsala.


Så spelas premiäromgången

Lördag 2 april

Älvsjö-Bromölla

Norrköping-Lidköping

Uppsala-Bergdalen

Jitex-Växjö


Söndag 3 april

Team TG-Alingsås

Rävåsen-Mallbacken Sunne

Gamla Upsala-Sundsvall


Alla matcher sänds på SportExpressen Play!