Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Får ny chans: ”Där vill man inte hamna igen”

Emma Jansson är Hammarbys främsta målskytt den här säsongen.
Foto: Jesper Zerman / BILDBYRÅN

För ett år sedan gjorde hon mål i sista matchen och såg ut att skjuta Hammarby till damallsvenskan.

Sedan avslutades säsongen med en mardröm.

På lördagen får Emma Jansson en ny chans.

– Man vet hur dåligt man mådde efter Uppsalamatchen i fjol, där vill man inte hamna igen, säger anfallaren.


För dig med Premium – se Hammarbys avgörande här!

Se alla matcher från Elitettan på nya SportExpressen Play! 

Ett år och några dagar har gått sedan Hammarbys nattsvarta slut på säsongen 2019 i Elitettan.

Det var då laget gick från ledning med 1-0 i paus (dåvarande lagkaptenen Emma Jansson målskytt) till förlust med 1-3 mot Uppsala i sista omgången och den allsvenska platsen gled Hammarby ur händerna.

Den här gången är läget i tabellen bättre, och redan på lördagen kan laget ta steget upp med två omgångar kvar att spela.

– Förra säsongen hade vi inte så många rutinerade spelare så när vi väl hamnade i en match där vi visste att vi behövde vinna eller ta poäng kunde vi inte prestera just när det gällde. Nu känns det som vi har lite fler rutinerade spelare och många som var med förra året, som jag själv, som tagit lärdom av det. Man vet att inget är klart förrän det är klart, säger Emma Jansson.

Hon har fortsatt leverera mål för Hammarby, 15 stycken, den här säsongen och är ute efter revansch.

– För de som var med förra året tror jag det är en drivkraft. Man vet hur dåligt man mådde efter Uppsalamatchen och där vill man inte hamna igen. För mig personligen är det verkligen en drivkraft, vi ska fan inte hamna där igen, säger 24-åringen.

Vi har fler spelare nu som kan prata i gruppen om hur vi ska tänka eller hur vi ska vara inför kommande uppgifter.

Hammarby ställs mot Älvsjö och vid seger är avancemanget klart. Det kan till och med bli klart tidigare på dagen om Morön förlorar sin match mot Bollstanäs.

– Ända sedan vi vann över Morön har man tänkt att nu har vi världens chans, men som vi sagt innan behöver vi göra jobbet till hundra procent. Och inget är klart, säger Emma Jansson.

Kontraktet går ut

Hon återvände till Hammarby för sin andra sejour i klubben 2018 och drivkraften att ta laget tillbaka till damallsvenskan är stor.

– För mig skulle det betyda jättemycket. Jag har alltid velat spela i högsta serien men tycker Hammarby är en fantastisk klubb, därför har jag stannat. Målet har hela tiden varit att hjälpa Hammarby tillbaka till finrummet. Det hade betytt mycket för klubben men även för egen del, det är i allsvenskan jag vill spela och tycker jag hör hemma, säger Jansson som har ett utgående kontrakt.

Diskussioner om framtiden är i gång med klubbledningen.

– Hammarby är en fantastisk klubb att vara i och jag vill fortsätta utvecklas som fotbollsspelare, vilket jag tycker att jag gjort. Vi har haft diskussioner om hur vi ska fortsätta på den biten. Det är positiva samtal, säger anfallaren.

Nu vill hon, och resten av Hammarby, kröna säsongen och säkra avancemanget redan under lördagen.

Hur är känslan inför en sådan här match?

– Upp och ner tycker jag, i alla fall för mig personligen. Ena sekunden är jag jätteglad, pirrig och det ska bli kul att spela match. Andra sekunden tänker man hur mycket som står på spel och blir lite nervös. Men på det stora hela ska det bli roligt att spela match och avgöra det här.

Kampen om damallsvenskan

AIK har redan säkrat avancemang och leder serien sex poäng före Hammarby med tre matcher kvar.

Hammarby står på 57 poäng och +43 i målskillnad. Morön som jagar på tredje plats har 49 poäng och +30.

Hammarby möter Älvsjö borta med start 13.30 på lördag.

Morön ställs mot Bollstanäs 12.00 samma dag.

Alla matcher sänds på SportExpressen Play och Hammarbys möte med Älvsjö sänds även här för dig som har Expressen Premium. 

LÄS MER: Kan ta steget upp: ”Skulle gråta floder”


AIK-jubel efter avancemanget – nu kan det vara Hammarbys tur.