Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nobbade Serie A – för att skjuta Kalmar till allsvenskan

Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND / BILDBYRÅN

Förra säsongen hade Mimmi Asperot sin bästa säsong i karriären. Men 16-målsskytten nobbade flera erbjudanden för att i stället försöka gå upp i Damallsvenskan med IFK Kalmar.

Det är hon inte ensam om – och kanske är det här året som Kalmar måste lyckas – både för att nå styrelsens krav, och för att slippa börja om med ett nytt lagbygge.

– Det är klart att de vill spela på högsta nivå, det har jag full förståelse för, säger sportchefen Tommy Nyberg.


Alla matcher från Elitettan sänds på SportExpressen Play 

Det finns flera lag i Elitettan med uttalad ambition att gå upp i Damallsvenskan.

IFK Kalmar är ett av dem – och där siktar både laget och anfallaren Mimmi Asperot på att hålla i sin perfekta start i lördagens match mot Alingsås United, som sänds på Sportexpressen Play. Kalmar har inlett säsongen med två segrar, och Asperot har gjort mål i båda matcherna.

Förra säsongen noterade 26-åringen hela 16 mål i Elitettan – den bästa noteringen i karriären. Det gjorde också att möjligheterna att flytta vidare fanns – både klubbar i Sverige och utomlands kom mer erbjudanden.

– Det var utlandet som lockade mest. Men med coronasituationen som gjorde det osäkert så kände jag att jag ville ge Kalmar ett år till. Jag tycker det är skönt att vara i en och samma förening längre tid än ett år, säger hon.

Bland annat fanns erbjudande från Italien och Serie A, berättar hon.

– Det är bara att hoppas den chansen kommer igen.

Beredd att släppa allt

Den chansen hade gett henne möjlighet att leva helt på fotbollen – även om det inte är några enorma summor det handlar om.

– Man klarar sig på de pengarna det handlar om. Sen är det så klart inte att jämföra med vad en kille tjänar, det är helt olika. Men om man är beredd att släppa allt hemma, så kan man åka ner och spela. Det är ändå nånting jag har haft som ett mål att testa. Jag tror man skulle lära sig mycket av att det.

I den tidiga Elitettan-tabellen är det IFK Kalmar, Umeå IK och IK Uppsala som inlett säsongen med idel segrar. Även Älvsjö AIK är med i toppen inför helgens omgång, där det givetvis finns goda möjligheter för andra lag att ge sig in i leken.

Mimmi Asperot var inte den enda spelaren i Kalmar som hade lockrop från andra håll, och sportchefen Tommy Nyberg medger att han är medveten om att en rad spelare kan lämna laget om de inte skulle lyckas nå uppflyttning.

– Tabby Tindell diskuterade ju med Göteborg, Klara Rybrink pratade med Djurgården. Det är fantastiskt att de har möjligheter men tror så på vårt projekt att de valt att stanna kvar. Men det är klart att de vill spela på högsta nivå, det har jag full förståelse för, säger Tommy Nyberg, och fortsätter:

– Så är det naturligtvis, risken finns ju verkligen. Det var mycket jobb som fick dem att stanna kvar. Men vi är inte där mentalt just nu. Vi har startat serien bra, och vi hoppas fortsätta med det.

”Mer samspelta nu”

Mimmi Asperot tror att laget har förbättrat slagstyrkan jämfört med i fjol.

– Vi har en stomme kvar från ifjol, och en ny tränare (Frank Berntzen) med en tydlig spelidé där alla vet vad de ska göra. Jag skulle säga att vår nivå är bättre, framför allt för att vi är ännu mer samspelta nu, säger hon.

Att inte gå upp till Damallsvenskan den här säsongen skulle även göra det svårt att nå klubbens långsiktiga målsättning, konstaterar Tommy Nyberg.

– Det är ett styrelsebeslut och vår höga ambitionsnivå med en vision att vara etablerade i allsvenskan 2023. Så ska vi vara etablerade 2023, då behöver vi nog ha gått upp det här året, säger han.

Andreas Hanson