Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nicole Robertson ska skjuta Uppsala IK till damallsvenskan

Nicole Robertson.
Foto: PELLE BÖRJESSON / BILDBYRÅN

Till helgen drar återigen Elitettan i gång efter uppehållet, och högst upp i tabellen hittar vi IK Uppsala, som efter 13 matcher fortfarande är obesegrade.

Serieledningen kan delvis kopplas till den formstarka anfallaren Nicole Robertson som med sina tolv mål toppar skytteligan, och som även utsågs till månadens spelare i juni månad.

 – Hon har egenskaper som gör att hon gör mål på många olika sätt, vilket är jättetacksamt för oss, säger Uppsalas tränare Jonas Valfridsson.

Halva säsongen har spelats, och det är en högintressant höstsäsong som väntar i Elitettan. 

I toppen av tabellen återfinns IK Uppsala, som efter sina 13 spelade matcher fortsatt står på noll i förlustraden efter en minst sagt imponerande vårsäsong.

Nio segrar och fyra oavgjorda matcher har det hittills blivit för serieledarna, som samtidigt har öst in 40 mål framåt och endast släppt in 10 bakåt. 

 – Vi har haft en bra period nu efter ledigheten, vi har kunnat jobba på och utveckla vårt spel ytterligare med lite andra vägar i vårt spel. Så det känns bra. Jag tror vi har lyckats att hitta ett flexibelt spel, vi har en otrolig spridning i vår offensiv. Vi har jobbat hårt med vårt defensiva omställningsspel så vi inte ska åka på baklängesmål därifrån som vi gjorde förra året, säger tränare Jonas Valfridsson.

Amerikanska skyttedrottningens succé

På anfallssidan återfinns amerikanskan Nicole Robertson, som med sina 12 mål för närvarande toppar skytteligan före Lidköpings Ida Pettersson och IFK Norrköpings Lovisa Gustafsson. Hon blev även utsedd till månadens spelare i Elitettan i juni månad.

Robertson, som har spel i både Danmark och Skottland med sig i bagaget, drömmer om att i framtiden föra Uppsala till Champions League.

 – Att spela i Champions League och vara ett av topplagen i landet du spelar i är alltid något jag strävar mot. Det fick jag uppleva i Skottland och det vill jag uppleva igen. Uppsala tror jag kan utvecklas år för år och har en möjlighet att nå dit i framtiden, sa Robertson till SportExpressen tidigare i våras.

Valfridsson ser sin anfallsstjärna som en viktig pjäs i lagbygget.

 – Det är alltid skönt att ha spelare som gör mål, hon har egenskaper som gör att hon gör mål på många olika sätt, vilket är jättetacksamt för oss. Både stark på huvudet och i avsluten medfötterna, snabb i djupled och kan användas felvänd. Det är en forward som vi är glada över att ha här hos oss.

”Det viktigaste nu är att vara ödmjuka”

Uppsala toppar serien före Alingsås och Växjö, medan Älvsjö, RIK Karlskoga och Bergdalen tampas i bottenskiktet av tabellen. 

Tränare Jonas Valfridsson menar att det är viktigt att hålla sig kall och leva i nuet för att lyckas säkra en allsvensk plats inför nästa säsong.

 – Det viktigaste nu är att vara ödmjuka och inte börja grubbla på vad som händer i november. Vi måste vara beslutsamma och se till att vi tar tydliga steg i vår utveckling. Det har vi gjort under våren, och vi måste fortsätta den resan utan att tappa fästet.

Se alla matcher från Elitettan på SportExpressen Play! 

Se Elitettans snyggaste mål: ”Det förlösande målet!”