Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klubben som försvann: ”Har förträngt mycket”

Mimmi Asperot i duell med Caroline Seger under året i allsvenskan.Foto: Bildbyrån

Kungsbacka DFF bildades 2013 och 2019 spelade laget i högsta serien.

En otrolig resa – som slutade med att de drog sig ur elitettan och la ned föreningen våren 2020.

Här berättar två nyckelpersoner om resan uppåt, framgångarna och det tunga slutet.

– Att uppfylla drömmen om att ta ett lag upp till allsvenskan var helt grymt, men avslutet blev jättetråkigt, säger Christer Björkroth.

Se alla matcher från Elitettan på nya SportExpressen Play! 

Mimmi Asperot, 25, hade varit med på hela Kungsbackas resa. Men efter degraderingen från damallsvenskan 2019 valde hon sedan att lämna klubben för spel i elitettan med IFK Kalmar.

– När vi spelade sista matchen med Kungsbacka hade jag bestämt att jag skulle lämna. Egentligen handlade inte det om allt som hade hänt utan jag hade varit i Kungsbacka länge och för att utvecklas behövde jag byta miljö, det var största anledningen, säger anfallaren i dag.

Samtidigt går det inte att komma ifrån att sista tiden i klubben var turbulent. Under 2019 var de ekonomiska problemen stora.

– En del runtomkring har inte varit helt hundra, men under flera år fungerade det bra. Det var inte bara negativa saker som hände i föreningen även om det absolut var mycket som kunde varit bättre. Det var sista åren det kom fram mycket negativt, det byttes ut många personer. Sedan finns det några som varit med på hela resan och gjort ett jättejobb för att det ska hållas ihop, säger Mimmi Asperot.

Christer Björkroth.Foto: Privat

Hon nämner Christer Björkroth som en av de personerna. Han som har haft flera olika roller och avslutade som kanslichef.

I dag har han valt att ta ett kliv bort från fotbollen.

– Mycket har man förträngt, men jag följer våra gamla spelare på nätet och ser matcherna från Elitettan, säger han.

Björkroth berättar om en förening som bildades 2013 ur ett talangfullt lag med unga spelare från Tölö IF för att göra en satsning uppåt.

– Vi hade många tjejer med stora ambitioner. 2012 spelade vi i dräkter med både Tölö och Kungsbacka på bröstet, sedan försvann Tölö-loggan 2013, säger han.

Där och då började en resa med sportsliga framgångar som tog laget hela vägen till högsta serien, med en ständigt pågående kamp kring ekonomin utanför planen.

– Ett kämpande var det, herregud. Det var ett fåtal människor som la ned tvåhundra procent för att det skulle lösas. Vi såg drömmarna och ambitionerna i tjejerna. Vi var inte tvingade på något sätt, men man ville ge dem någorlunda förutsättningar, säger Björkroth.

Mimmi Asperot deppar. Kungsbacka åkte ur allsvenskan 2019.Foto: Bildbyrån

Han berättar om flera anledningar som han anser lett fram till nedläggningen av föreningen. Bland annat att man fått in ”fel” personer i klubben som inte alltid haft den rätta kompetensen.

– Jag satt själv i styrelsen i några år och hade väl egentligen inte den kompetensen, jag skulle till exempel inte suttit där, säger han.

Björkroth berättar också om en liten organisation som till slut inte hann med sig och tog in externa företag för att få hjälp med ekonomin.

– Men det förlorade vi pengar på i stället för att få in mer, säger han.

På slutet fick föreningen spela sina hemmamatcher i Varberg då deras egen hemmaplan inte levde upp till kraven och Christer Björkroth är kritisk till, vad han anser, det bristande stödet från kommunen.

– Dels hade vi en liten organisation, det kom in fel folk och försökte hjälpa till och sedan är jag övertygad att det som fick hela båten att välta var att vi hamnade i Varberg, säger han.

En följd av den strandade ekonomin var att spelarnas löner omförhandlades kraftigt under 2019.

– Sista året utgick ersättningarna i mitten av säsongen, vi valde att skriva nya kontrakt då. Allt grundar sig väl egentligen i ekonomin, utan den blir det svårt, säger Mimmi Asperot.

”Uppfylla drömmen var grymt”

Efter degraderingen från allsvenskan i höstas var planen att starta om i elitettan, men spelare efter spelare försvann.

– Vi fick vänta på hela Östersundshärvan innan vi fick besked om vår elitlicens från förbundet, och då visste inte spelarna om vi skulle spela i ettan eller elitettan. Det beskedet kom i november och då hade alla spelare lämnat oss. Egentligen hade vi räddat upp ekonomin, men vi hade noll spelare kvar, säger Christer Björkroth.

Hur var det när ni tvingades ta beslutet att det var över?

– När vi väl hade årsmötet och röstade igenom att föreningen skulle läggas ned var det ingen blixt från klar himmel, jag hade förlikat mig med tanken ganska länge. Att uppfylla drömmen om att ta ett lag upp till allsvenskan var helt grymt, men avslutet blev jättetråkigt. Det är absolut inte vad man ville.

Han hade personligen tänkt göra sitt sista år i föreningen under 2020 och sedan eventuellt axla en mindre roll.

– Just nu vill jag inte tänka på en roll inom fotbollen på ett par framöver i alla fall. Jag har fått några förfrågningar men nu vill jag koncentrera mig på min familj, mitt hus och mitt jobb fullt ut, säger han.

Vad känner du när du tänker tillbaka på tiden med Kungsbacka?

– Stolthet, och glädje. Jag tänker på allt det roliga man haft både med laget och med organisationen runtom. Det är fantastiska människor man fått träffa och spelare som vänt ut och in på sig själva för att få spela elitfotboll.

Mimmi Asperot är en av alla spelare som representerat klubben på resan från division 1 upp till damallsvenskan.

Och även om slutet blev allt annat än gott ser hon också tillbaka på sin tid i Kungsbacka DFF med värme.

– För mig är det positiva känslor, jag hade så många bra år där. Visst, förra året när man var mitt inne i det kunde man inte se det positiva, men i efterhand gör jag det. Att resultatet inte gick som vi ville förra året är jättetråkigt, men man fick erfarenhet av det också och får ta med sig det, säger Mimmi Asperot.