Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kan ta steget upp: ”Skulle gråta floder”

Se Hammarbys mål från seger mot Morön senast.
Britta Gynning och Hammarby kan ta steget upp i damallsvenskan på lördag.Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN

Hon är tillbaka efter en av flera hjärnskakningar under karriären.

Inför matchen som kan ta Hammarby till damallsvenskan berättar Britta Gynning om rädslan över att få en ny smäll, misslyckandet förra säsongen – och drömmen om avancemang.

– Jag skulle gråta floder tror jag, säger 24-åringen.

 

Se alla matcher från Elitettan på nya SportExpressen Play! 

För dig med Premium – se Hammarbys avgörande här!

Hammarbys förstemålvakt Britta Gynning har missat fyra av årets seriematcher i Elitettan.

Anledningen var en hjärnskakning som höll henne ur spel delar av sommaren.

– Först hade jag ingen riktig försäsong. Jag hade problem med ljumskarna förra året och det hade jag kvar in i det här året. Sedan var det en del småskavanker, och så fick jag hjärnskakningen för två-tre månader sedan och var borta en månad, berättar hon om skadeproblemen som stört henne under säsongen.

– Hjärnskakning är ju något otroligt seriöst som påverkar vardagslivet. Det är min tredje stora hjärnskakning så det är klart att det finns en rädsla i att man ska få en till.

Sedan återkomsten efter den senaste hjärnskakningen spelar Britta Gynning med ett speciellt pannband för att skydda huvudet mot nya smällar.

– Egentligen ska jag köra med hjälm och jag ska försöka hitta en som jag känner mig bekväm med i framtiden, och då kommer jag förmodligen behöva göra det resten av min fotbollskarriär, säger hon.

Hammarbymålvakten gör ingen hemlighet av att det finns en oro för nya smällar mot huvudet.

– Framför allt i min position blir man väldigt utsatt. Man ger sig in i väldigt konstiga situationer ibland där man i princip är helt öppen för en spark, armbåge eller ett skott i ansiktet. Det handlar mycket om att man bara måste utsätta sig för det. På träning när vi kör någon övning där ett skott går nära eller kanske i skallen så stannar man upp ett ögonblick och tänker ”hur mår jag, gick det bra”, säger Gynning.

Tanken om vad det innebär har så klart funnits där, inte minst med tanke på att jag pluggar och vill kunna leva mitt liv normalt.

Hon fortsätter:

– Men det är väl också just det som är skönt när man får bekräftelsen att okej, jag kan ju faktiskt få ett skott i huvudet och inte få en hjärnskakning. Det blir ju bara värre om man går runt och är rädd.

Nollan i tre raka matcher

Britta Gynning är i vilket fall tillbaka på planen, fotbollskarriären fortsätter och just nu är hon mitt inne i en toppstrid med Hammarby.

Hon har hållit nollan i de tre senaste matcherna, laget har nio raka segrar och på lördag kan avancemanget till damallsvenskan bli ett faktum.

– En väldigt behaglig känsla får man säga, men jag tror att vi som var med förra året och föll på målsnöret då är väldigt måna om att inte ta något för givet. För även om man kanske inte vill erkänna det för sig själv tror jag det var en av anledningarna till att vi inte klarade det förra året. Vi slappnade av för tidigt, säger Gynning.

Jag och Jonna (Andersson) har Sofia Lundgren som målvaktstränare. Och att ha en av Sveriges främsta fotbollsmålvakter som coach gör att man utvecklas något enormt.

I fjol var Hammarby på väg mot damallsvenskan ända in i den sista omgången men höll inte hela vägen ut.

– När det ställdes på sin spets blev det tydligt att vi inte riktigt var redo. Det tar emot att säga men det finns väl något bra i att vi inte gick upp också, vi mådde nog ganska bra av det, säger hon.

Den här säsongen har Hammarby under perioder legat utanför uppflyttning men hela tiden varit med i toppstriden. Och de senaste två månaderna har laget visat upp en strålande form. Senast Hammarby förlorade var den 30:e augusti mot Alingsås.

– Någonstans tror jag att vi hittat en sund relation till varandra på planen. Alla har på något sätt accepterat sin roll vilket vår tränarstab varit väldigt tydliga med. Sedan har Pablo (Piñones-Arce, tränare) varit väldigt tydlig med att vi verkligen ska ta varje match för sig och att det är vårt spel som ska ta oss till damallsvenskan 2021.

Vad skulle det betyda för dig att få vara med och föra Hammarby till högsta serien?

– Så mycket, jag skulle gråta floder tror jag. Det vore dels en bekräftelse för en själv att man klarade det, det man försökt med i två år, och att det är där man hör hemma. Men också för klubben och oss som lag, att vi är så bra som vi själva ändå tycker. Att få det svart på vitt att vi klarade det. Jag vill bara att det ska bli lördag nu.

 

Kampen om andra direktplatsen

AIK har redan säkrat avancemang och leder serien sex poäng före Hammarby med tre matcher kvar.

Hammarby står på 57 poäng och +43 i målskillnad. Morön som jagar på tredje plats har 49 poäng och +30.

Hammarby möter Älvsjö borta med start 13.30 på lördag.

Morön ställs mot Bollstanäs 12.00 samma dag.

Alla matcher sänds på SportExpressen Play och Hammarbys möte med Älvsjö sänds även här för dig som har Expressen Premium. 

Här jublar AIK-spelarna efter avancemanget förra helgen.