Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Joel Cedergren om nya verkligheten efter känsliga uppbrottet

Se de snyggaste målen från Elitettan 2022.
Joel Cedergren är tillbaka som tränare i Sundsvall.
Foto: PÄR OLERT / BILDBYRÅN
Den här gången för stadens damlag.
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

Joel Cedergren har tränat Gif Sundsvall och Örebro SK.

Nu gör han sin första säsong i elitettan som tränare för Sundsvalls DFF. 

– Det är en omställning, men mycket har varit spännande och intressant, säger 48-åringen. 


Expressen sänder alla matcher från elitettan – streama säsongen här 

Han gjorde närmare 200 matcher som spelare i Gif Sundsvall och ledde laget senare som tränare under många säsonger där han 2018 fick mycket beröm för sin spanskinspirerade tiki taka-fotboll.

Efter att ha sparkats sommaren 2019 tog Joel Cedegren i stället över Örebro SK inför 2022. Laget hade då ramlat ur allsvenskan och satsade för att ta sig tillbaka direkt med namnstarka spelare som Kevin Walker, Jiloan Hamad och Ahmed Yasin.

Men efter endast en seriematch vid rodret fick Cedergren mycket överraskande kicken, något han tidigare förklarat som ”förnedrande”. 

Så här ett år senare har Cedergren släppt den tidiga sortin.

– Allt som händer i livet påverkar en, så är det ju. Men det är inget som jag tänker på i vardagen och inget som jag känner av på så sätt, det kan jag inte påstå. 

Hur ser din relation ut med ÖSK i dag?

– Jag har ingen relation till den klubben alls, men har heller inget emot ÖSK, säger Cedergren och tillägger sedan:

– Jag ska faktiskt dit i morgon och möta upp ÖSK:s materialare. Jag har några taktiktavlor kvar att hämta.

De har legat kvar där länge?

– Ja, men jag har inte varit i Örebro sedan jag lämnade. Nu är det ändå på vägen till Uddevalla så det passar bra.

”Känns väldigt bra att få jobba i Sundsvall igen” 

För som Cedergren är inne på väntar match mot Rössö Uddevalla i elitettans andra omgång under lördagen. Inför den här säsongen är 48-åringen nämligen huvudtränare för Sundsvalls DFF. 

– Det passade väldigt bra. Vi flyttade hem till Sundsvall direkt efter Örebro och att nu få jobba här igen också, det känns väldigt bra, säger Cedergren som för första gången nu arbetar med damfotboll.

– Det är annorlunda och en omställning, men mycket har varit spännande och intressant. Jag tycker om att vara här och ser fram emot säsongen.

I premiären blev det förlust hemma på Norrporten mot Lidköping med 1-0. Efter påskledigheten väntar nu alltså bortamatch i Uddevalla. Inför säsongen konstaterade C Mores fotbollsexpert Marcelo Fernandez att såväl Rössö som Sundsvall kommer husera i botten av tabellen i år. Cedergren rycker mest på axlarna över det uttalandet. 

– Jag vet inte så mycket om den här serien för jag har aldrig varit tränare här förut, men jag tror i alla fall inte att vi kommer tillhöra bottenträsket. Nej, vi ska inte vara därnere.

Vad har du själv för ambitioner med tränarkarriären nu?

– Jag vill alltid bli bättre, men mer än så? Nej, det kan jag inte säga. Jag hade inga sådana tankar när det gick som bäst i Sundsvall heller när vi var så uppskrivna där 2018. Jag tänker inte i sådana banor. 

Sundsvalls bortamöte med Rössö kickar i gång på lördag med sändningsstart 12.50 på Expressen